ACM doet inval bij aanbieders van energieveilingen

energie veiling acm

acm nma onafhankelijke energievergelijkerDe ACM (Waakhond van oa de energiemarkt) heeft bij aanbieders van diverse energieveilingen een inval gedaan. Dit werd gedaan naar aanleiding van een onderzoek naar prijsafspraken tussen energieveilingen en energieleveranciers dat werd gedaan door RTL nieuws. De ACM vermoedt dat er prijsafspraken zijn gemaakt waardoor consumenten zijn misleidt. Hoeveel consumenten zijn misleidt en bij hoeveel en welke energieveilingen een inval is gedaan is niet bekend gemaakt.

Prijsafspraken

Bij een energieveiling worden zoveel mogelijk deelnemers verzameld die daarna gezamenlijk een lagere prijs bedingen bij verschillende energiebedrijven. In de energiemarkt noemt men dit ook wel onderbieden. Het energiebedrijf dat de laagste prijs biedt en daarmee de beste aanbieding heeft wint de energieveiling. Dat lijkt heel simpel. Maar bij verschillende energieveilingen zijn er speciale reglementen die ervoor zorgen dat niet alle energiebedrijven kunnen mee bieden.

Goedkope energieleveranciers uitgesloten

Bij sommige energieveilingen is het zelfs zo dat er een streef getal is aangehouden. Dat betekent dat wanneer dat getal wordt geboden, de desbetreffende leverancier die dat bedrag heeft geboden direct de winnaar van de veiling is, ook al zijn er energiebedrijven die een nog lagere prijs hebben geboden. Goedkope energieleveranciers die een lagere prijs hadden geboden zouden zelfs uitgesloten worden van de veiling omdat dit bedrag werd afgekeurd.

Lees ook Bodemprijs niet in strijd met de regels

“Het streefgetal is vastgesteld op 124,96 euro op maandbasis. (…) Indien er lager wordt geboden, dan wordt het bod als ongeldig gekwalificeerd.”

Lees ook dit stuk dat RTL Nieuws in handen kreeg.

Volgens Hans Vedder, hoogleraar Mededingingsrecht, heeft deze constructie ‚Äėtrekken van kartelvorming‚Äô: “Het kartelverbod gaat uit van ondernemingen die zelfstandig hun gedrag op de markt, zoals hun prijsstelling, bepalen. Als een veilingorganisator een minimumprijs vaststelt, zeker als dat gebeurt na druk van de energieleveranciers, dan is dat zeer problematisch. Het haalt de prikkel voor scherper bieden weg uit de markt en als er maar een beperkt aantal leveranciers deelneemt aan deze veiling is het zelfs mogelijk dat de prijzen onderling kunnen worden afgestemd. Het is hoe dan ook niet in het belang van de consument.”

15% van de consumenten is overgestapt via een veiling of collectief

De ACM vermoedt dat de energieveilingen niet altijd goed verlopen en bekijkt of de aanbieders van de energieveilingen daadwerkelijk bieden wat ze beloven. De ACM bekijkt ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Hierdoor zouden consumenten wellicht voordeel mislopen. Voorbeelden van bekende energieveilingen zijn oa de Collectieve inkoopactie van Vereniging Eigen Huis, De Consumentenbond, ANWB, SLOOPdeCRISIS, IChooser, het Telegraaf Collectief en Groepsveiling.nl. Gezamenlijk hebben deze aanbieders van energieveilingen honderduizenden leden. Wanneer er daadwerkelijk opzet in het spel is, dan is het mogelijk dat er duizenden zoniet honderdduizenden consumenten zijn misleidt en dat is natuurlijk geen goede zaak. De consumenten worden dan misleidt en dat geeft de energiemarkt een slechte naam wat niet bevorderlijk is voor de marktwerking.

Mocht het blijken dat het er iets niet pluis is, dan zal ACM ingrijpen. Als de energieveilingen goed functioneren, dan is het belangrijk dat consumenten weten dat zij met vertrouwen kunnen deelnemen aan een energieveiling. Energieveilingen zijn in Nederland een doorslaand succes. In 2013 is zo’n 13 procent van de energieconsumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Van alle consumenten is 44 procent ten minste één keer overgestapt. Zeker 75 procent van de overstappers doet dat individueel, 15 procent stapt over via een energieveiling of energiecollectief.

ACM kan hoge boetes opleggen

Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis, ANWB en Telegraaf ontkennen met klem dat ze in strijd met de mededingingsregels handelen. Direct nadat het nieuws over het vermoeden van de ACM hebben diverse energieveilingen een nieuwsbericht op hun website geplaatst. Lees ook dit bericht van VEH.

Autoriteit Consument en Markt¬†betwijfelt dat. “Uit de informatie waarover wij nu beschikken maken we op dat bij sommige veilingen partijen mogelijk hebben samengespannen”, zo laat een woordvoerder weten. “Dat is niet eerlijk… en mogelijk misleidend voor consumenten.” Mocht de ACM misstanden constateren dan kan ze hoge boetes opleggen.

Welke energie aanbieder is nu de goedkoopste?

Energie vergelijken is de beste manier om fors te besparen. Energieveilingen hebben dan veel leden. Energievergelijking.nl trekt dagelijks duizenden bezoekers die allemaal op zoek zijn naar de beste deal. Wilt u ook weten welke aanbieder echt de goedkoopste is? Doe dan een extra check met onze onafhankelijke energievergelijker. Dan weet u pas echt welke aanbieder de goedkoopste is.

ACM doet inval bij aanbieders van energieveilingen
1 beoordelingen 8 gemiddeld

Een reactie plaatsen