Afsluitdijk krijgt blauwe-energiecentrale

Onderzoekers van de Universiteit te Twente gaan een pilot ontwikkelen en de mogelijkheden bekijken van de eerste blauwe-energie centrale ter wereld. Blauwe energie is het opwekken van elektriciteit door het verschil in zout niveau. Elektriciteit kan geproduceerd worden wanneer zout en zoet water gescheiden worden. Zout water bevat meer geladen deeltjes ionen dan zoet water. Wanneer daartussen een halfdoorlatend membraan word gezet is er een ionentransport mogelijk.

blauwe energie

De Universiteit van Twente was de afgelopen jaren al belast met het onderzoek naar blauwe energie. REDstack en Fujifilm hebben geinvesteerd in dit project. Deze twee bedrijven gaan dan ook een pilot bouwen op de afsluitdijk. De elektriciteit zal worden gewonnen door het verschil in het zoutniveau van het zoute water van de waddenzee en het zoete water van het IJsselmeer. Er zijn in totaal 400 m2 aan membranen geinstalleerd die per uur 220.000 liter zout en zoet water kunnen verbruiken. Professor Kitty Nijmeijer wil dat aantal uitbreiden naar 100.000 m2 in de komende jaren. Dat zal een 50.000 kilowatt opleveren deze hoeveelheid kan 500.000 huishoudens in zijn energiebehoefte voorzien.

De Afsluitdijk zal dan als eerste de blauwe-energie centrale krijgen, maar een soortgelijke centrale bevind zich in Noorwegen waar zij in 2009 al een centrale openden die 4 kilowatt produceren. Deze centrale werkt met osmose het omzettingsproces van rivierwater naar zeewater. Alleen brengt de noorse techniek meer vervuiling met zich mee.

Afsluitdijk krijgt blauwe-energiecentrale
Beoordelingen

1 gedachte over “Afsluitdijk krijgt blauwe-energiecentrale

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.