Alliander wil snelle afschaffing van precariobelasting door gemeenten

precario belasting

Netwerkbeheerder Alliander is voor een snelle afschaffing van de precariobelasting die gemeenten nu nog mogen toepassen op het gebruik van gemeentegrond waar energiekabels en waterkabels lopen zo schrijft de Gelderlander. Minister Plasterk is ook voornemens om de precario heffing af te schaffen. Er komen namelijk steeds meer gemeenten bij die deze precariobelasting toepassen.

Schaf kabeltaks zo snel mogelijk af

Het wetsvoorstel moet sneller worden ingevoerd vind de netwerkbeheerder. Minister Plasterk vind deze methode van belasting heffen oneerlijk omdat inwoners niet weten hoeveel zij aan precariokosten moeten betalen. Een gemeente die precariokosten in rekening brengt doet dit rechtstreeks aan de netwerkbeheerders. De netwerkbeheerders moeten deze kosten vervolgens weer gaan doorberekenen aan de klant.

Gelderland verdient ruim 47 miljoen euro aan precariobelastingen

Een voorbeeld: Arnhem en Nijmegen zijn niet bekend met de precariobelasting maar betalen wel mee aan de heffingen van Geldermalsen en Tiel. Ook heeft Martijn Leisink een wethouder uit Arnhem al opgeroepen om te kiezen voor een verkorte afschaffingsprocedure. Gemeenten die na 10 februari 2016 de precariobelasting wilden gaan invoeren vangen bot want het mag niet meer. De gemeenten die al een precariobelasting in rekening brachten mogen dat van Minister Plasterk nog 10 jaar doen.

De precariobelasting brengt enorm veel geld in het laatje voor de gemeenten, zo heft Gelderland in 25 gemeenten de precariobelasting  waarmee zij 47 miljoen euro ophalen ieder jaar. De discussie rondom de belasting methode speelt al sinds 2008 en heeft een huishouden per jaar al €150 extra gekost.

Zou de precariobelasting worden opgeheven dan betekent dit weer een extra voordeel voor huishoudens op de energierekening. Wat gemeenten in dat geval kunnen doen is het verhogen van andere belastingen om hun tekort aan te kunnen vullen.

Alliander wil snelle afschaffing van precariobelasting door gemeenten
3 beoordelingen 9.3 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!