Daltarief normaaltarief hetzelfde als dubbeltarief en enkeltarief?

Daltarief en normaaltarief is hetzelfde als dubbeltarief en enkeltarief. Daltarief word u in rekening gebracht in de avonduren en in het weekend. Normaaltarief hoort bij het daltarief deze twee horen bij elkaar en met normaaltarief moet u overdag een hogere prijs voor uw energie betalen. Voor veel consumenten zijn de termen verwarrend en dat is begrijpelijk. Het enkeltarief is één en hetzelfde tarief gedurende de dag en de nacht en voor alle consumenten beschikbaar.

Heeft u een enkele, dubbele of slimme meter?

Het hangt er maar net vanaf wat voor soort meter er in uw meterkast hangt. Als de meter een enkel telwerk bevat dan kunt u alleen kiezen voor enkeltarief. Is uw meter voorzien van twee verschillende telwerken dan spreken we van een daltarief en normaaltarief. Bij Daltarief betaalt u vanaf 21:00u minder voor uw energie, deze tijden zijn afhankelijk van uw netbeheerder. U betaalt het daltarief tot 07:00u in de ochtend. In het weekend betaalt u ook minder voor uw energie net als op officiële feestdagen.

Slimme meter is eigenlijk al een dubbele meter

Als er een slimme meter is geplaatst in uw woning dan kunt u opmerken dat uw energieverbruik in daltarief en normaaltarief wordt berekend. De registratie van uw energieverbruik word dan over twee telwerken berekend. Het kan dus zo zijn dat uw energieleverancier u het daltarief en normaaltarief in rekening brengt. Heeft u specifiek voor enkeltarief gekozen en weet u niet zeker hoe uw energieleverancier dit berekend? Neem dan contact op met uw energieleverancier en vraag hoe zij uw energieverbruik registreren.

Houdt uw meterstanden in de gaten

Met een slimme meter kunt u de actuele meterstanden in de gaten houden, ook zonder slimme meter kan dit. U logt in op de website van uw energieleverancier en u bekijkt uw huidige verbruik. Zonder slimme meter kunt u de actuele meterstanden aflezen op uw energiemeter in de meterkast. Schrijf deze zonodig op zodat u de meterstanden kunt vergelijken. U merkt dan eerder op als er iets veranderd is in uw energieverbruik.

Wat is uw verwachte verbruik?

Uw energieleverancier kan op uw persoonlijke pagina of via de mail uw verwachte verbruik aangeven. Zij baseren dit op uw huidige verbruik u kunt als u dit wenst uw voorschotbedrag daarop aanpassen. Ook word de startdatum en de einddatum vermeld, deze startdatum gaat in op het moment dat de energieleverancier uw jaarrekening opmaakt. Dus stel dat uw jaarrekening is opgemaakt vanaf 21 november van een kalenderjaar dan is dit uw startdatum de einddatum is dan 21 november van het volgende jaar. In geval van een slimme meter hoeft u geen meterstanden meer door te geven. De energieleverancier ontvangt deze namelijk al automatisch. Uw verbruik wordt berekend aan de hand van de beginstand en eindstand van uw energiemeter. Dit wordt ook wel de verbruiksperiode genoemd.

Controleer uw eindafrekening goed

Uw verbruik word berekend aan de hand van het afgesproken tarief, u kunt uw eindafrekening daarop controleren. Als er verschillende tarieven worden gebruikt dan kan het ofwel met een daltarief/normaaltarief te maken hebben of het feit dat u gekozen heeft voor een variabel tarief. Een slimme meter kan beide tarieven berekenen omdat een slimme meter is aangepast voor verbruikers met zonnepanelen. Zij hebben te maken met een eigen verbruik en zij leveren vervolgens ook weer terug aan het energienet. De slimme meter kan ook dynamische tarieven hanteren. De energieprijzen op de energiemarkt veranderen namelijk per dag.

Daltarief normaaltarief hetzelfde als dubbeltarief en enkeltarief?
3 beoordelingen 9.3 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!