Eneco en Delta moeten toch gaan splitsen van ACM

elektriciteitsnetwerk

De Autoriteit Consument&Markt (ACM) heeft gisteren besloten dat energieleveranciers Eneco en Delta toch moeten gaan splitsen in netwerkbeheer en energielevering. De Autoriteit heeft daarbij strenge deadlines vastgelegd. 

Extra tijd geboden voor splitsing door ACM

Energieleverancier Eneco moet voor 1 februari 2017 zijn activiteiten hebben gesplitst en Delta moet dit voor 1 juli 2017 doen. Na deze datums mogen de energieleveranciers niet meer een elektriciteitsnetwerk en een energieleverancier tegelijk zijn. Zij moeten één van de activiteiten gaan onderbrengen in een nieuw bedrijf.

Essent en Nuon voor een te hoge prijs verkocht

Energieleveranciers Essent en Nuon hebben jaren terug al gekozen om toch te gaan splitsen als gevolg van die splitsing kwamen zij dan ook in handen van buitenlandse bedrijven RWE en Vattenfall. RWE en Vattenfall hebben met de overnames hun winsten zien teruglopen omdat ze achteraf te hoge bedragen voor de aankoop van de bedrijven hadden betaald. Wanneer Eneco en Delta hun energiebedrijven gaan verkopen zal de verwachte opbrengst dan ook minder zijn.

Als Delta en Eneco niet voor de gestelde datum zijn afgesplitst dan krijgen zij te maken met dwangsommen van 1.5 miljoen euro per week met een maximum oplopend naar 30 miljoen euro. Voor Eneco geldt er een hogere dwangsom: 4.5 miljoen per week oplopend naar 90 miljoen maximaal.

Kredietwaardigheid word verzwakt door splitsing

De energieleveranciers waren tegen de splitsing omdat hun kredietwaardigheid op het spel komt te staan, vooral voor Delta energie een groot probleem: die zal waarschijnlijk niet meer zelfstandig kunnen bestaan.

Toch wil Eneco 21 december afwachten omdat de Eerste Kamer zich dan buigt over de wet Stroom die over de wet splitsing gaat. Als hier een meerderheid is die tegen de splitsing is dan moet de Eerste Kamer de Wet Stroom afkeuren.

Bron:FD

Eneco en Delta moeten toch gaan splitsen van ACM
2 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!