Nederland levert meer stroom aan Belgiƫ

stroomnet

Doordat Belgiƫ te maken heeft met een stroomtekort mede door het sluiten van haar elektriciteitscentrale levert Nederland meer stroom aan het land. Sinds vorig jaar is de energieproductie gestegen en dat ligt onder andere aan het feit dat er meer stroom nodig is in Belgiƫ.

Nederlandse stroomexport met 21% toegenomen

De Nederlandse export aan stroom lag 21% hoger dan in 2013 zo bleek uit cijfers van het CBS. Door het stroomtekort in Belgiƫ stijgen de energieprijzen en is daarmee nu het duurste land qua energieprijzen. De industrie in Belgiƫ betaalden een hogere stroomprijs dan in Nederland (4%). Voorheen was het juist Nederland die meer betaalde voor haar stroom, in 2013 was de gemiddelde stroomprijs 10% hoger.

Belgiƫ zoekt manieren om stroomvoorraad aan te vullen

BelgiĆ« blijft nog wel even in deze tendens hangen omdat het land van plan is om meer kerncentrales te sluiten. De Belgen zijn op zoek naar andere optieā€™s om stroom te genereren en worden meer afhankelijk van buitenlandse importstroom.

Rechtstreekse pijpleiding vanuit Nederland voor stroom

De Belgische overheid bekijkt nog de mogelijkheid om een kabel vanuit Nederland naar Belgiƫ te laten lopen. Vanuit Nederland kan er dan stroom rechtstreeks naar Belgiƫ worden geƫxporteerd. Essent en Delta hebben vorig jaar al aangegeven dat zij de stroomlevering aan Belgiƫ willen gaan verzorgen.

Nederland heeft haar gascentrales nog als optie, wanneer het stroomtekort zal aanhouden kunnen deze in werking worden gesteld om zo stroom te kunnen leveren aan Belgiƫ.

Bron: FD

Plaats een reactie