Energie uit zon en wind concurreren met fossiele energie in nabije toekomst

fossiele brandstoffen

Op dit moment zijn de kosten voor fossiele brandstoffen nog goedkoper dan de kosten voor zonne-energie en windenergie, maar dit word in de toekomst wel anders volgens het IEA. De productiekosten voor vooral zonne-energie zijn de afgelopen vijf jaar al goedkoper geworden dankzij de nieuwe technieken.

Fossiele energie nu nog goedkoper straks niet meer

Nu word er nog 200 dollar per megawattuur voor de productiekosten van zonne-energie betaalt maar dat was vijf jaar terug nog hoger:500 dollar per megawattuur. De kosten voor fossiele brandstoffen zijn nog steeds goedkoper en liggen op 100 dollar per megawattuur. Het verschil ligt dus niet meer zo hoog. Wat er ook nog bijkomt is dat er per land andere tarieven zijn voor het opwekken van zonne-energie. In spanje waar de zon ook veelvuldig schijnt word er 167 dollar per megawattuur betaalt voor het produceren van zonnestroom. In België daarentegen liggen de prijzen hoger: 312 dollar per megawattuur.

Regelgeving zorgt voor hogere kosten in duurzame energie

Het IEA stelde voorts ook de technieken niet het goedkoopst zijn wanneer alle factoren worden meegenomen zoals de grondstoffen, loonkosten en de regelgeving in het desbetreffende land. Daarvan zijn zonne-energie en windenergie nog teveel van afhankelijk. De verwachting van de IEA is ook dat kolencentrales duurder zullen worden omdat er geïnvesteerd moet worden in het opvangen van de CO2 die hierbij vrijkomt.

Over 10 jaar zal zonne-energie net zoveel kosten

Over 10 jaar zullen naar verwachting grote zonne installaties kunnen concurreren met fossiele brandstoffen omdat de prijs dan hetzelfde zal zijn. Alle landen moeten aan een bepaald percentage voldoen, en regelgevingen zullen versoepeld worden om duurzame energie mogelijk te maken. Het efficiënter benutten van de technologie in de duurzame energiesector zal daardoor ook meer interesse krijgen de komende paar jaar.

Bron: FD

Energie uit zon en wind concurreren met fossiele energie in nabije toekomst
3 beoordelingen 8.7 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!