Energie Bespaartips

Behalve de goedkoopste energieleverancier kiezen kunt u nog meer doen om uw energiekosten te verlagen. Met deze 10 handige bespaartips kunt u gemakkelijk en snel het verbruik van energie verminderen waardoor u uiteindelijke weer een lagere energierekening zult krijgen. 

 1. Verwarming omlaag

  Heeft u het in huis vaak te koud? En zet u dan de verwarming gelijk omhoog? Het kan ook anders. Trek bijvoorbeeld een dikke trui aan in plaats van de verwarming omhoog te zetten. Door de verwarming slechts één graad lager te zetten, bespaart u tot wel 7% op het verbruik en dus 7% op de CO2 uitstoot. Huishoudens kunnen op die manier tot wel 250 kilo CO2 besparen. Dat is evenveel CO2 als een auto die naar Parijs rijdt en weer terug!U bespaart niet alleen het milieu, maar ook uw portemonnee. Wanneer u de verwarming één graad lager zet, bespaart u al snel tot €50,00 per jaar. Zet u de verwarming 2 graden lager, dan bespaart u al 500 kilo CO2. Met twee graden lager bespaart u dus meer dan €100 per jaar.

 2. Duurzame energie

  Een zonneboiler verwarmt kraanwater met behulp van zonlicht. Met de Nederlandse weersomstandigheden leveren de zonnecollectoren op uw dak al voldoende energie om 50% te besparen op de kosten voor het verwarmen van water.Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. Een standaard installatie van 4 zonnepanelen levert jaarlijks gemiddeld 400 kWh elektriciteit. Dat is 15% van wat een gemiddeld huishouden per jaar aan energie verbruikt. Neemt u 15 zonnepanelen, dan wekt u meer dan 100% van het verbruik zelf op. Het overige verbruik kunt u terugleveren (salderen). U bent dan in feite uw eigen energie leverancier geworden. Het overtollige energie kunt u op uw beurt weer terug verkopen aan een andere energieleverancier.

  Een hoogrendementsketel (HR-ketel) verwarmt uw woning op een energiezuinige manier. Steeds meer huishoudens maken gebruik van een HR-ketel. Dit is beter voor het milieu en u kunt u er veel geld mee besparen op uw gaskosten.

 3. Gebruik de zon

  Groene energie is opgewekt door middel van zon, wind, biomassa of waterkracht. Tegenwoordig is de prijs van groene stroom (bijna) gelijk aan die van grijze stroom. Bij sommige energieleveranciers zoals Greenchoice, Budgetenergie en de Nederlandse energie maatschappij is groene energie zelfs goedkoper dan gewone grijze energie bij de traditionele energieaanbieders zoals Essent, Eneco en Nuon.

 4. Isoleer uw huis

  Goede isolatie van uw woning kan u een kostenbesparing opleveren van wel 30%. Dat bespaart energie én geld. Omdat het gebruik van een HR-ketel milieuvriendelijk is helpt u het milieu. Daarbij komt ook nog eens dat uw woning hierdoor energiezuiniger is wat weer goed is voor de eventuele verkoop van het huis.

 5. Koop energiezuinig

  Let bij de aanschaf van elektrische apparaten zoals TV, koelkast en wasmachine op het energieverbruik. Kijk altijd naar welk energielabel op het apparaat staat. A is milieuvriendelijk en E juist niet. Hoe dicht het apparaat bij de A staat, hoe zuiniger het apparaat met energie omgaat.

 6. Verbruik minder water

  Een bad kost gemiddeld 120 liter water. Een douche neemt gemiddeld 85 liter water. Doet u er dan ook een waterbesparende douchekop op dan neemt een gemiddelde douchebeurt nog maar 47 liter. Dat scheelt dus meer dan de helft in het verbruik, maar ook in de kosten! Doen dus!

 7. Besparen in de wc

  Een kleine boodschap wordt dan met 3 liter water weggespoeld, een grote boodschap met wel 6 liter water. Er zijn verschillende waterbesparende panelen verkrijgbaar waarmee tussentijds de waterdoorvoer gestopt kan worden. Gemiddeld wordt 35 liter water per dag gebruikt om het toilet door te spoelen. Bijna evenveel dus als een douche beurt.

 8. Koop spaarlampen

  Een spaarlamp is 4x zoveel energiezuiniger dan een gewone gloeilamp. Als je 5 lampen voor spaarlampen vervangt kunt u al snel € 50 per jaar besparen. Als u meer gloeilampen vervangt zult u natuurlijk nog meer kunnen besparen.

 9. Was verstandig en bespaar geld

  Wassen op 60 graden kost 2x zoveel energie dan wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost zelfs 4x zoveel stroom. Met andere woorden. Door op 40 graden te wassen bent u fors goedkoper uit en kunt u al snel meer dan 200 euro per jaar besparen.

 10. Stand by kost energie

  Veel apparaten in huis staan 24/7 op stand-by. Een apparaat dat stand-by staat gebruikt de hele dag door energie. Bij elkaar opgeteld zo’n 10 tot 15% van het totale energieverbruik. Door een stand-by-killer aan te schaffen worden apparaten die niet gebruikt worden automatisch uitgeschakeld. U kunt natuurlijk ook ieder keer de stekkers uit het stopcontact trekken.

Nog meer bespaartips

Heeft u nog handige energie bespaartips? Laat ze dan hieronder achter! Wilt u deze website ook delen op social media zoals facebook? Dan kunnen we nog meer mensen helpen met besparen en geld overhouden voor leuke dingen zoals een dagje uit 🙂

Plaats een reactie