Biomassa

Biomassa mogen we rekenen tot één van de duurzame energiebronnen. Want er kan stroom van worden gemaakt. Het is een variant mits de juiste technieken gebruikt worden van schone energie. Met huishoudelijk afval kunnen we deze duurzame variant ook produceren. De resten van groenten of andere producten die groeien in de natuur vallen ook onder het begrip.

Biomassa is afkomstig van dierlijk en plantaardig materiaal zoals:

  • Compost
  • Hout
  • Koolzaadolie
  • Palmolie

Bio-energie en gas

Dierlijke vetten worden gerekend tot biomassa. Bio energie en biogas worden gewonnen uit biomassa. Een ander synoniem voor biomassa word dan ook wel bio-energie genoemd en omvat dus alle dierlijke en plantaardige materialen uit de natuur waarmee het kan worden geproduceerd.

Biomassa kan op twee manieren geproduceerd worden

Onze groene stroom wordt op deze manier ook wel opgewekt. Het is populair, en relatief een goedkope manier om duurzame energie te produceren. Je kunt biomassa op twee manier omzetten in duurzame energie, door het te verbranden of te vergisten. Neem hout dat op een duurzame manier kan worden geproduceerd, ditzelfde hout kan worden omgezet in duurzame warmte en energie. Het hout moet dan wel traceerbaar zijn en echt op een duurzame manier zijn geproduceerd zonder dat er bossen voor worden gekapt.

Als bio-energie wordt gebruikt voor de bijstook in elektriciteitscentrales dan mag het deels als groene stroom verkocht worden. Toch wordt bijmengen niet als ideaal ontvangen. Het verstoort de ecologie. Als het een centrale betreft waar enkel bio-energie wordt gestookt dan is het wel duurzamer.

Plaats een reactie