Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief en vastrecht vormen gezamelijk het transporttarief. Voor het transport van uw stroom en gas betaalt u capaciteitstarief. Sinds 1 januari 2009 betaalt u een vast capaciteitstarief. Dit bedrag word berekend naar de grote van uw aansluiting.

Het capaciteitstarief hoort bij de transportkosten en zijn dus kosten voor het transporteren en leveren van elektriciteit en gas. Van deze inkomsten kan de netbeheerder ons regionale netwerk onderhouden. Deze kosten draagt uw energieleverancier weer af aan uw regionale netbeheerder. Wilt u de exacte tarieven hiervoor weten? Dan kunt u de website van uw netbeheerder daarvoor raadplegen.

Grootzakelijk energie? Dan een ander capaciteitstarief

Het word meestal omschreven als tarieven voor de aansluiting en transport elektriciteit en/of gas. Particulieren en ZZP & MKB betalen dit aan de energieleverancier. Bent u Grootzakelijk klant? dan rekent de netbeheerder deze kosten per maand met u af. De capaciteit word berekend aan de hand van uw aansluiting van elektriciteit en gas. Dus is de capaciteit daarvan groter? dan gaat uw capaciteitstarief ook omhoog.

Maximale tarieven worden vastgelegd door ACM

Elk jaar stelt de Autoriteit Consument & Markt het maximale capaciteitstarief vast, de netbeheerders mogen dus niet boven het maximale tarief uitkomen.De ACM doet dit om een eerlijke concurrentie te bevorderen. Voor consumenten daarentegen is het een bescherming omdat de netbeheerder zich aan de maximale tarieven dient te houden.

Plaats een reactie