Colportagewet

De Nederlandse Colportagewet ziet erop toe dat consumenten die te maken krijgen met verkoopmethodes/verkopers die per telefoon of aan de deur een product proberen te verkopen worden beschermd. Er zijn duidelijke regels opgesteld waar deze groep verkopers zich aan dienen te houden. Het komt vaak voor dat een consument word overrompeld door dergelijke verkooppraktijken. Met de Colportagewet kan een consument zich op zijn rechten beroepen wanneer zij onder een dergelijk product of dienst uit willen komen.

De colportagewet geldt in sommige gevallen niet

Wanneer het aankoopbedrag boven de €34 betreft kan de consument schriftelijk (aangetekend per post) zijn geld terugeisen. Indien een consument een verkoper op eigen initiatief uitnodigt voor een gesprek of verkoopofferte geldt de Colportagewet helaas niet. Wanneer het een aankoop online betreft op het internet dan gaat de Wet Koop op Afstand in.

Denk na voordat u tekent of beslist

Het is ook belangrijk om te kijken wanneer u kunt uitgaan van colportage. Want als u uit uw zelf een contract gesloten heeft of een product gekocht, dan wordt dit niet als colportage gezien. Het komt amper meer voor, maar als de ijscoman bij u aan de deur komt en u koopt een ijsje ook dan is er geen sprake van colportage. Krijgt u een abonnement van een krant aangeboden? Dan valt dit tevens niet onder de colportagewet. Wel heeft u recht op de wettelijke bedenktijd.

Ga zelf vergelijken op internet

Telefoontjes die u ontvangt waarin u een energiecontract kunt afsluiten? Dit valt onder colportage. De beste manier is om zelf de tijd te nemen voor een overeenkomst. Of dit nu voor een wasmachine of een energiecontract is. U bent dan eigen baas en u maakt uit of u kiest. Voelt u zich overrompeld? Ga er gewoonweg niet op in. Wanneer u zelf achter de computer gaat zitten, dan kunt u vergelijken. Staat het aanbod u aan, lees dan de voorwaarden door. Eenmaal doorgelezen en in u opgenomen? Dan kunt besluiten over te stappen.

Plaats een reactie