Contract controle protocol (CCP)

Het Contract controle protocol voorkomt dat klanten een boetebedrag moeten betalen bij het voortijdig verbreken van hun contract. Het protocol bevat bijvoorbeeld:

  • Einddatum contract
  • Opzegtermijn
  • Of het contract beëindigd is
  • Verleng periode

Contract controle protocol kan door energieleveranciers bekeken worden

Niet alle energieleveranciers hebben zich aangesloten bij het CCP. Als uw nieuwe energieleverancier niet op de lijst staat dan dient u er zelf zorg voor te dragen om te einddatum te achterhalen. U draagt dan zelf het risico en de betaling van de boete bij voortijdig eindigen van uw contract.

Zorg dat u geen overstapboete hoeft te betalen

Als uw nieuwe energieleverancier wel aangemeld is bij het CCP dan moet de leverancier eerst controleren waar en of u een lopend contract heeft, en mag deze pas beëindigen op de gestelde einddatum van de oude leverancier. Dit voorkomt dat de klant een dubbel contract en/of een boete betalen moet bij voortijdige beëindiging. De gemiddelde contractbreuk boete’s zijn €50 per jaar.

Stap tijdig over een overstap duurt gemiddeld 6 weken

U heeft een maand opzegtermijn mocht u uw energiecontract willen beëindigen. Het contract controle protocol zal dan ook geraadpleegd worden. De energieleverancier kan dan uw overstap in orde maken. U zult niet zonder energie en gas komen te zitten. Blijkt dat uw energiecontact nog wel een tijdje loopt? Dan zal de energieleverancier u dit melden. U kunt dan niet overstappen zonder de boete te betalen. Wacht in dat geval dan totdat het wel kan.

C-E-R Contract einde register sinds 2013

Het contract controle protocol is ook een stok achter de deur voor energiebedrijven. Het moet misbruik van privacygevoelige gegevens voorkomen. Sinds 2013 heet het dan ook Contract Einde Register. Alle Nederlandse energiecontracten staan in deze database. Een energiebedrijf kan dan ook niets veranderen aan de data. Als energiebedrijf A u overneemt dan brengen zij energiebedrijf B hiervan op de hoogte. Het is dus ook bedoeld om het overstappen te bevorderen.

Plaats een reactie