Correctiefactor gas

U heeft het vast wel eens zien staan op uw eindafrekening: Correctiefactor gas toegepast. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Ons aardgas heeft een calorische waarde dat wil zeggen een hoeveelheid energie die uit gas te behalen valt. Net zoals je calorieën verbrandt met lopen verbrand gas ook een bepaalde hoeveelheid warmte.

Basis verbrandingswaarde gas leidt tot vaststelling gasprijzen

Ons aardgas heeft een basis verbrandingswaarde en aan de hand van deze waarde worden de prijzen voor gas vastgesteld. Omdat de calorische waarden per gasveld verschillen is de kans dan ook aanwezig dat de calorische waarde van het gas dat u geleverd word een afwijking betreft. Het kan dan zo zijn dat uw verbruik hoger of lager uitvalt.

Welke correctiefactor geeft de energieleverancier aan?

Over het algemeen is het Nederlandse aardgas vrij stabiel wat betreft de calorische waarden. Gemiddeld ligt de correctiefactor tussen de 1.0 en 1.03. Word er een hogere correctiefactor gehanteerd door uw energieleverancier? Dan kunt u uw energieleverancier hierover bellen want de factor is dan te hoog. De Gasunie houdt deze calorische waarden maandelijks bij.

Laagcalorisch gas uit Groningen

De traditionele gasmeters kunnen helaas niet de calorische waarde van het aardgas meten. In de toekomst wanneer heel Nederland voorzien is van de slimme meter dan kan de calorische waarde wel gemeten worden. Laagcalorisch gas word in Nederland geleverd aan aan huishoudens en bedrijven. Laagcalorisch gas word ook wel vermengd met hoogcalorisch gas door ook nog stikstof toe te voegen zal de kwaliteit gelijk blijven aan G-gas.

Correctiefactor gas
6 beoordelingen 8.3 gemiddeld

2 gedachten over “Correctiefactor gas

 1. Ik heb een vraag.
  In mei 2016 is bij ons een slimme meter geplaatst.
  Op onze energiejaarafrekening wordt wel de correctiefactor voor gas toegepast.
  Is dat correct?

  • De meterstanden voor het verbruik van gas worden achteraf gecorrigeerd voor calorische waarde en voor temperatuur en hoogteligging. Op uw jaar afrekening worden de correctiefactoren voor gas verder uitgelegd.

   Mvg Energievergelijking.nl

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.