EAN Code

Iedere elektriciteit en gasaansluiting is voorzien van een unieke 18 cijferige European Article Numbering code. Deze code is toegewezen door de netbeheerder. Aan de hand van de code kan een netbeheerder bijvoorbeeld zien wie de huidige energieleverancier is op het leveringspunt en wie de aansluiting heeft. Netbeheerders en energieleveranciers maken onderling gebruik van C-A-R bij een switch. De code is daarin dus ook opgenomen. De EAN code staat op uw jaarafrekening maar u kunt deze ook online opzoeken op www.eancodeboek.nl

EAN code voor energie en gas

Niet alleen woningen waar energie en gas geleverd worden krijgen een unieke EAN code. Bekijk de streepjescode op uw boodschappen maar eens. Ook dit is voorzien van een EAN code. De unieke streepjescode verbind een product of dienst eraan. Zo wordt verwarring voorkomen. Met de unieke code kan in geval van overstappen gecontroleerd worden om welke aansluiting het gaat.

Verhuizen of overstappen de unieke code gaat niet mee bij verhuizing

De netbeheerder zal bij een nieuwe aansluiting dan ook direct een nieuwe unieke code toewijzen. Het Centraal Aansluitingen Register laat de fysieke gegevens dan zien. De consument hoeft niets te doen om de code te achterhalen. Dat doet de energieleverancier voor ze. Wordt er niet gewisseld van energieleverancier maar gaat het om verhuizing? Dan ook wordt het Centraal Aansluitingen Register geraadpleegd. De verhuizing moet dan verwerkt worden.

Wordt u afgesloten? Dan vervalt de code ook

De bewoner verlaat immers de woning dus moet er of afgesloten worden of een nieuwe bewoner komen. Als de bewoner verhuist naar een andere woning dan krijgen zij dus een andere streepjescode. De EAN code van de nieuwe woning zal dan op de jaarafrekening verschijnen. Wordt energie en gas afgesloten dan zal de code ook verwijderd worden. Hergebruikt wordt de code niet. Er moet bij her aansluiten dus weer een nieuwe code uitgegeven worden.

Plaats een reactie