Eindafrekening

De eindafrekening is de jaarlijkse afrekening van uw energieleverancier waarop vermeld staat hoeveel u in het afgelopen kalenderjaar aan elektriciteit en gas heeft verbruikt. De kosten die zijn gemaakt worden afgetrokken van de betaalde voorschotten. Als u te weinig heeft betaald dan wordt dit verrekend met u. En als u geld terug krijgt dan wordt dit ook aangegeven. Deze eindafrekening wordt verzonden nadat de meterstanden zijn opgemaakt. Uw nieuwe voorschotbedrag zal ook worden vermeld op de eindafrekening.

Elk jaar oproep om de meterstanden door te geven

Eenmaal per jaar krijgt u een meterstanden kaart thuisgestuurd om uw meterstanden op in te vullen. Aan de hand van deze cijfers berekent uw energieleverancier mede de eindafrekening. Doet u dit niet of te laat? Dan maakt de leverancier een ruwe schatting en bent u meestal duurder uit. Over het algemeen is het verstandiger om uw voorschotbedrag per maand iets hoger te zetten om bijbetaling aan het einde van het jaar te voorkomen.

Bijbetalen bij hoger verbruik

Eindafrekening ontvangen en moet u bijbetalen? Dan komt dit omdat u meer verbruikt heeft. Het kan ook zijn dat u uw verbruik te laag heeft ingeschat. Teveel verbruiken is dus nooit goed voor uw portemonnee. Als blijkt dat u meer heeft verbruikt dan wordt uw voorschotbedrag verhoogd. Handig want zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan. U kunt ook zelf beginnen met besparen op uw verbruik. Daarmee verlaagt u automatisch de toekomstige eindafrekening.

Bij het doorgeven van de meterstanden is het wel belangrijk dat u ze ook noteert. Want misschien heeft de energieleverancier onjuiste meterstanden gebruikt. En op die manier kan uw eindafrekening onterecht te hoog uitvallen. Vergelijk uw verbruik meteen ook met het afgesproken tarief in uw energiecontract. Als dit wel klopt dan kunt u ook nog uw energie en gasprijzen checken bij een andere aanbieder. Uw energie en gasprijzen kunnen wel te duur zijn. En 100% kans dat u bij een ander €350 per jaar kunt besparen.

Zonnepanelen en de eindafrekening

Heeft u zonnepanelen? Controleer of de teruggeleverde zonne-energie klopt. En controleer of uw energieleverancier dit juist heeft berekend. Bij salderen dient u ook op te letten. Soms wordt de gesaldeerde energie aangezien voor verbruikte energie. In zulke gevallen wordt u dan onterecht geld in rekening gebracht of u loopt geld mis. Bekijk ook of de terugleververgoeding juist is verrekend.

Sommige consumenten nemen de eindafrekening voor zoete koek aan zonder deze te controleren. Controleer altijd de gegevens op de eindafrekening een energieleverancier kan onbedoeld fouten maken.

 

Eindafrekening
3 beoordelingen 9.3 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.