Eindafrekening

Eindafrekening Energievergelijking.nlDe eindafrekening is de slotnota van uw energieleverancier waarop vermeld staat hoeveel u in het afgelopen kalenderjaar aan elektriciteit en gas heeft verbruikt. Deze wordt opgemaakt als u overgestapt bent. U moet de eindafrekening dan ook binnen zes weken na overstap ontvangen hebben. Als dit niet het geval is trek dan even aan de bel.

Verwar de eindafrekening niet met de jaarafrekening. U ontvangt hem alleen als u gaat verhuizen of overstappen. Als blijkt uit de berekening dat u nog iets tegoed heeft dan staat dit vermeld. Ook als u nog geld terug moet betalen. Als u bijvoorbeeld nog 14 dagen van een kalendermaand energie en gas heeft ontvangen van de oude energieleverancier dan ziet u daar ook een berekening van.

Als u verhuist naar een andere woning dan ook moet de energieleverancier de eindafrekening opmaken. Er komt immers een nieuwe bewoner op uw oude adres wonen. Zo wordt ook voorkomen dat u onnodig moet bijbetalen.

Bijbetalen bij hoger verbruik

Eindafrekening ontvangen en moet u bijbetalen? Dan komt dit omdat u meer verbruikt heeft. Het kan ook zijn dat u uw verbruik te laag heeft ingeschat. Teveel verbruiken is dus nooit goed voor uw portemonnee. Als blijkt dat u meer heeft verbruikt dan wordt uw voorschotbedrag verhoogd. Handig want zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan. U kunt ook zelf beginnen met besparen op uw verbruik. Daarmee verlaagt u automatisch de toekomstige eindafrekening.

Bij het doorgeven van de meterstanden is het wel belangrijk dat u ze ook noteert. Want misschien heeft de energieleverancier onjuiste meterstanden gebruikt. En op die manier kan uw eindafrekening onterecht te hoog uitvallen. Vergelijk uw verbruik meteen ook met het afgesproken tarief in uw energiecontract. Als dit wel klopt dan kunt u ook nog uw energie en gasprijzen checken bij een andere aanbieder. Uw energie en gasprijzen kunnen wel te duur zijn. En 100% kans dat u bij een ander €350 per jaar kunt besparen.

Zonnepanelen en de eindafrekening

Heeft u zonnepanelen? Controleer of de teruggeleverde zonne-energie klopt. En controleer of uw energieleverancier dit juist heeft berekend. Bij salderen dient u ook op te letten. Soms wordt de gesaldeerde energie aangezien voor verbruikte energie. In zulke gevallen wordt u dan onterecht geld in rekening gebracht of u loopt geld mis. Bekijk ook of de terugleververgoeding juist is verrekend.

 

Plaats een reactie