Elektriciteitsbedrijf

Een elektriciteitsbedrijf levert u en/of elektriciteitsdistributeurs elektriciteit en gas. In de Gas en Elektriciteitswet ligt vastgelegd waaraan de energieleveranciers zich dienen te houden. Dit is om een monopolie positie te voorkomen. De Energiekamer van de NMa ziet erop toe dat dit goed gebeurt. De onderlinge concurrentie tussen de elektriciteitsleveranciers zorgde voor een betere klantvriendelijkere service naar de klant toe.

Elektriciteitsbedrijf na de liberalisering

Voorheen waren de prijzen van energie en gas nog in handen van de elektriciteitsbedrijven totdat de regering ingreep, zij pleitten voor een vrije energiemarkt zodat dit tot goedkopere energietarieven zou leiden en de klant keuzevrijheid te geven om voor een willekeurige energieleverancier te kunnen kiezen. Sinds 1 juli 2004 hebben we dan ook een vrije energiemarkt.

Er was ook nog eens zoiets als een Provinciaal elektriciteitsbedrijf, deze lagen in handen van de provincie en zij waren voor een deel verantwoordelijk voor de energieproductie. Ze werden in het kort aangeduid als PEB’S zo hadden de provincie’s Groningen en Drenthe de EGD en de PEB Groningen waartoe ook de PEB Friesland behoorde. Voor Gelderland was dat PGEM, Utrecht had de PUEM, Noord-Holland had de PEN. Zeeland had de PZEM, Noord-Brabant de PNEM en Limburg de PLEM. Uiteindelijk gingen ze over in fusie’s of hielden ze op te bestaan. Waardoor grote zelfstandige elektriciteitsbedrijven deze taken gingen overnemen.

kiezen uit verschillende elektriciteitsbedrijven

Voor nu kan men dus terecht bij meer dan 40 elektriciteitsbedrijven voor de levering van gas en elektriciteit het aanbod in energiecontracten is daarmee toegenomen de laatste jaren. Door handig te zijn met een computer kan men ook nog eens online elektriciteit vergelijken om zodoende een goedkoper elektriciteitsbedrijf te kunnen vinden. Veel is dus veranderd sinds de liberalisering en dit levert voor consumenten een enorme besparing op. Deze besparing kan men weer gebruiken voor andere rekeningen die betaald moeten worden.

2 gedachten over “Elektriciteitsbedrijf”

 1. Vrijdag 15/5 een offerte getekend bij PZEM, maar het voelt niet goed. Kan ik dit okk weer gelijk opzeggen? Vandaag 16/3 een mail gestuurd naar PZEM dat ik de offerte goedkeuring in heb getrokken.
  Graag hoor ik van u

  Groet F. Nobel

  • Beste Mevrouw Nobel,

   Ik weet niet of het hier een zakelijk contract betreft. Mocht dit zo zijn dan bestaat de kans dat u niet meer kunt annuleren. Een energieleverancier is helaas niet verplicht een bedenktijd te hanteren bij hun zakelijke producten. Vaak doen ze het uit coulance wel. Dus ik hoop dat het bij (mits een zakelijk energiecontract) u ook het geval is. U heeft in ieder geval op tijd uw annulering doorgegeven. Wij raden altijd aan om een annulering ook met een aangetekende brief door te geven. Betreft het een particulier energiecontract? Dan bent u op tijd geweest met annuleren aangezien u het recht heeft om binnen 14 dagen na overstap te annuleren.

   Vaak hoeven kleine ondernemers helemaal geen zakelijk energiecontract af te sluiten, dit is alleen nodig als uw bedrijf echt een hoog verbruik heeft. Dus wanneer u meer verbruikt dan 200.000 kWh en 75.000 m3. Dan zou uw bedrijf getypeerd worden als grootverbruiker energie en gas.
   U mag zich bij conflicten altijd melden bij de Geschillencommmissie energie zakelijk.

   Hopend u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest.

   Met vriendelijke groet,

   EnergieVergelijking.nl

Plaats een reactie