Elektriciteitsbedrijf

Een elektriciteitsbedrijf levert u en/of elektriciteitsdistributeurs elektriciteit en gas. In de Gas en Elektriciteitswet ligt vastgelegd waaraan de energieleveranciers zich dienen te houden. Dit is om een monopolie positie te voorkomen. De Energiekamer van de NMa ziet erop toe dat dit goed gebeurt. De onderlinge concurrentie tussen de elektriciteitsleveranciers zorgde voor een betere klantvriendelijkere service naar de klant toe.

Elektriciteitsbedrijf na de liberalisering

Voorheen waren de prijzen van energie en gas nog in handen van de elektriciteitsbedrijven totdat de regering ingreep, zij pleitten voor een vrije energiemarkt zodat dit tot goedkopere energietarieven zou leiden en de klant keuzevrijheid te geven om voor een willekeurige energieleverancier te kunnen kiezen. Sinds 1 juli 2004 hebben we dan ook een vrije energiemarkt.

Er was ook nog eens zoiets als een Provinciaal elektriciteitsbedrijf, deze lagen in handen van de provincie en zij waren voor een deel verantwoordelijk voor de energieproductie. Ze werden in het kort aangeduid als PEB’S zo hadden de provincie’s Groningen en Drenthe de EGD en de PEB Groningen waartoe ook de PEB Friesland behoorde. Voor Gelderland was dat PGEM, Utrecht had de PUEM, Noord-Holland had de PEN. Zeeland had de PZEM, Noord-Brabant de PNEM en Limburg de PLEM. Uiteindelijk gingen ze over in fusie’s of hielden ze op te bestaan. Waardoor grote zelfstandige elektriciteitsbedrijven deze taken gingen overnemen.

kiezen uit verschillende elektriciteitsbedrijven

Voor nu kan men dus terecht bij meer dan 40 elektriciteitsbedrijven voor de levering van gas en elektriciteit het aanbod in energiecontracten is daarmee toegenomen de laatste jaren. Door handig te zijn met een computer kan men ook nog eens online elektriciteit vergelijken om zodoende een goedkoper elektriciteitsbedrijf te kunnen vinden. Veel is dus veranderd sinds de liberalisering en dit levert voor consumenten een enorme besparing op. Deze besparing kan men weer gebruiken voor andere rekeningen die betaald moeten worden.

Elektriciteitsbedrijf
8 beoordelingen 9.3 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.