Energieprijzen ontwikkeling

De ontwikkeling van de energieprijzen is nauw verbonden met de ontwikkeling van de olieprijzen. Stijgen de olieprijzen, dan stijgen ook de energieprijzen. Dalen de olieprijzen, dan dalen de energieprijzen. De ontwikkeling van de energieprijzen is echter niet alleen afhankelijk van de olieprijzen, maar ook van de economie. Is er crisis in de wereld, dan heeft dit ook zeker invloed op de ontwikkelingen van de energieprijzen.

Prognose / verwachting energieprijzen

Omdat de ontwikkelingen van de energieprijzen van diverse factoren afhankelijk zijn is het moeilijk om een prognose / verwachting te geven. Wat we wel kunnen zien is dat de energieprijzen over het algemeen zijn gestegen. De afgelopen jaren zijn de energieprijzen zelfs verdrievoudigd. De grootste stijging van de energieprijzen was te zien in 2008 en 2009. In 2010 zijn de energieprijzen weer iets lager geworden om vervolgens in 2011 weer langzaam omhoog te gaan tot juli 2012.

Energieprijzen omlaag

De energieprijzen in 2013 zijn door diverse energiebedrijven verlaagd. De prijzen voor gas zijn verlaagd omdat er in 2013 meer gas over is gebleven in de gasvoorraden. De stroomprijzen zijn ook iets verlaagd omdat de energiebedrijven volgens eigen zeggen tegen lagere inkoopsprijzen inkopen. Dit zien we terug in lagere energieprijzen 2013.

De overheid verhoogd de belasting

Hoewel de energiebedrijven de energieprijzen op 1 januari 2013 hebben verlaagd, zien de huishoudens dit niet terug in een lagere energierekening. Dit komt omdat de overheid op hetzelfde moment de energie-belasting tarieven heeft verhoogd met ongeveer hetzelfde bedrag. Daar waar de huishoudens eerst ongeveer 80 euro op basis van gemiddeld energieverbruik over zouden houden, gaat die besparing verloren aan hogere belastingen.

Energieprijzen juli

Op 1 juli 2013 zijn de energieprijzen wederom verlaagd. Ditmaal heeft de overheid de energiebelasting niet verhoogd. Hierdoor zijn de huishoudens ongeveer 40 euro goedkoper uit dan in 2012.


Plaats een reactie