Energierekening

EnergierekeningDe energierekening kan menigeen soms kopzorgen opleveren. Want de kosten voor de energierekening vallen soms hoger uit dan we willen. Daarbij komt dat het voor sommigen niet altijd duidelijk is. Want er zijn zoveel kosten en waarvoor zijn ze dan eigenlijk? We dragen deze kosten af aan de energieleverancier. Elke maand incasseert de energieleverancier de voorschotnota.

Welke kosten omvat de energierekening zoal?

De energierekening ontvangt u van de energieleverancier. De hoogte van uw voorschotnota is afhankelijk van uw verbruik. Dus hoe meer u verbruikt hoe meer u moet betalen. Welke kosten zien we terugkomen?

  • Energiebelasting
  • Vastrecht
  • Opslag Duurzame Energie
  • BTW

Energiebelasting nader uitgelegd

De energiebelasting moet iedereen betalen, en deze is bedoeld om te verduurzamen. De focus ligt hierbij dus op zo zuinig mogelijk met energie en gas om te gaan. De energieleverancier moet de inkomsten van de energiebelasting weer afdragen aan de belastingdienst. Verwar deze kosten niet met de Opslag Duurzame Energie. Toegegeven óók dit is een overheidsheffing maar toch anders.

Vaste leveringskosten ook wel vastrecht genoemd

Het vastrecht betalen we als vaste kostenpost omdat we aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk en gasnetwerk. Let hierbij goed op dat niet elke energieleverancier dezelfde kosten hiervoor hanteert. Dit kan dus verschillen en bij de ene bent u dus duurder uit dan de andere. Ook al lijkt het vastrecht bij een energieleverancier heel laag, het kan dan maar net zo zijn dat u meer betaalt voor de leveringstarieven. Vastrecht wordt ook wel omschreven als vaste leveringskosten op uw energierekening.

Opslag Duurzame Energie

De Opslag Duurzame Energie is dus zoals we hierboven schreven ook een overheidsheffing. Maar de ODE zoals deze ook in de volksmond genoemd wordt is weer voor iets anders bedoeld. De ODE wordt gebruikt om de subsidiepot te vullen. Vanuit deze subsidiepot kunnen weer subsidies verstrekt worden voor duurzame energie. Nederland moet verduurzamen en daar betalen wij als consument dus aan mee. De ODE zult u dan ook terugvinden op uw energierekening.

Toelichting overige kosten

De overige kosten op de energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder, en de leveringstarieven voor energie en gas. We zien bijvoorbeeld ook de btw terugkomen. Want de energieleverancier biedt en levert ons diensten waarover btw wordt gerekend. Al deze kosten worden overzichtelijk getoond op de energierekening. Een energieleverancier is dan ook verplicht om de kosten zo helder en duidelijk mogelijk te omschrijven. Dit zorgt ervoor dat de consument de kosten fatsoenlijk kan vergelijken.

Zelf de energierekening verlagen is uiteraard de beste tip die we u kunnen geven. Dat doet u door uw verbruik tegen het licht te houden. Zeker weten dat er op dat vlak nog genoeg te doen valt. Want u kunt uw energiekosten beperken.

Verlaag uw energiekosten op tijd en voorkom een hoge jaarrekening

De energiekosten verlagen is niet zo moeilijk. En dat is ook iets waar u zelf veel invloed op kunt uitoefenen. Zeg nu zelf hoe lang doucht u eigenlijk? En hoe makkelijk draait u aan de thermostaat? Deze kosten kunnen enorm stijgen door gemakzuchtig handelen. Lees daarom ook ons artikel Energie bespaartips. Als u deze weet toe te passen in uw energierekening dan komt u al een heel eind.

Tot welke conclusie komt u tijdens een energievergelijking?

Als er eenmaal een energievergelijking is gemaakt dan komen velen tot de conclusie dat overstappen het beste is. Tenminste als ze flink kunnen besparen. En dat kan, zorg er dan wel voor dat u de juiste gegevens gebruikt. Dat wil zeggen: Pak uw laatste jaarafrekening erbij, want hierop staat uw historische verbruik omschreven. U kunt met dit verbruik opnieuw energie vergelijken. Als u de goedkoopste energieleverancier heeft gevonden kunt u al snel een paar honderd euro besparen.

Dus wilt u opnieuw uw energiekosten berekenen? Ga er dan lekker voor zitten. Check altijd de jaarlijkse kosten, want zo weet u wie de goedkoopste aanbieder op uw adres is. U kunt natuurlijk de kosten individueel bekijken, maar de degene die bovenaan staat daar heeft u de laagste energierekening. Deze energierekening is dan goedkoper dan wat u nu betaalt. Vaak betreft het een welkomstpremie of cashback. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke kosten lager uitvallen.

Reviews

Gemiddelde score / 5. Aantal stemmen:

Volg ons op sociale media!

Geef feedback over dit bericht

Plaats een reactie