Aardgas

Aardgas is een fossiele bron waaruit brandstof kan worden gemaakt. Omdat aardgas brandbaar is veroorzaakt dit vervuiling voor het klimaat. Wij gebruiken gas vooral thuis om de verwarming te laten draaien en voor warm water. Omdat aardgas niet voor eeuwig beschikbaar is zullen we uiteindelijk onafhankelijk ervan moeten worden. Ook veroorzaakt de winning ervan enorm veel schade. Schade aan de grond maar ook aan huizen en gebouwen. 

Aardgas één van de schoonste stoffen

Op zich is aardgas als fossiele bron schoon. Maar de effecten ervan zijn nadelig. In Nederland zijn er ontzettend veel gasvelden te vinden. De grootste gasvoorraad bevindt zich in Slochteren. Nederland is dus echt een gasland en exporteert vooral ook veel gas naar andere landen. Ook in de Noordzee bevindt zich veel gas. Dit wordt door middel van pijpleidingen naar de wal vervoerd.

Gasvoorraad ontstaat uit oude planten en dierenresten

Aardgas is een voortvloeisel uit planten en dierenresten van miljoenen jaren oud. Door het opwarmen van de aarde vormt steenkool ons gas. Dit gas stijgt op naar boven en vormt een gasbel. Vooral op de bodem van de zee bevinden zich deze gasbellen. Waar gas gevonden wordt vindt men vaak ook aardolie. De gasbellen worden vaak bedekt door een harde laag. Dus om aardgas naar boven te halen moet er geboord worden. Daardoor ontstaan weer aardbevingen. En voor de omwonenden in dit gebied is dit gevaarlijk en veroorzaakt het schade.

Steeds minder gas in de toekomst

De overheid heeft daarom besloten om de gaskraan dicht te draaien. Het is niet zo dat er helemaal geen gas meer is. Maar de hoeveelheid gas wordt hiermee verkleind. Uiteindelijk wil Nederland zelfs helemaal geen gas meer gebruiken. Wij zouden meer gebruik moeten maken van elektriciteit. Er zijn al woningen die gebruik maken van een warmtepomp. Een voorbeeld van een gasloos huis is een huis dat aangesloten is op blok of stadsverwarming. En inductie of keramisch koken is ook heel normaal en er komt geen gas bij kijken.

Gas wordt duurder

We kunnen niet zomaar geheel van de ene op de andere dag van het gas afstappen. Teveel woningen zijn namelijk nog voorzien van een gasaansluiting. Wij zullen de komende jaren dus nog wel gebruik maken van gas. Maar gas wordt wel steeds schaarser en duurder. Niet alleen de schaarste veroorzaakt hoge gasprijzen. Ook omdat de overheid wil dat we er minder van gebruiken. Daarom worden er flinke heffingen gevraagd voor gas. De enige manier om enigszins hoge kosten te voorkomen is bezuinigen.

Houdt uw eigen kosten in de hand

De verwarming dus minder vaak gebruiken. Door de thermostaat lager te zetten. En minder lang te douchen. Dit zijn voorbeelden om te bezuinigen op gas. Bovendien kunt u bezuinigen met energie vergelijken. Op jaarbasis kan er gauw enkele honderden euro’s bespaard worden. Start dus direct een energievergelijking en bereken uw voordeel.

Plaats een reactie