Gasregio

In Nederland verschilt de prijs van gas per regio. Er is namelijk een regiotoeslag per gasregio. De Gasunie beheert het gasnetwerk in Nederland en is daar uiteraard ook verantwoordelijk voor. Zij zorgen onder andere voor het onderhoud in iedere gasregio. Er zijn circa 15.000 kilometer aan leidingen door Nederland (en een gedeelte van Duitsland). Om deze van onderhoud te kunnen voorzien, betaalt u daarvoor de regiotoeslag aan uw energieleverancier.

Gasbeheerder

De Gasunie is de gasbeheerder van Nederland. Zij zijn ook de enige beheerder in ons land. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) controleert of het werk goed wordt uitgevoerd. Zij functioneren daarmee als toezichthouder. De Gasunie is een publiek-private instelling, wat inhoudt dat zij eigendom zijn van de overheid. Ook de netbeheerders zijn in een meerderheidsbelang van de staat.
gasregio

Tien gasregio’s in Nederland

In Nederland kennen we tien verschillende gasregio’s. Iedere gasregio kent zo haar eigen regiotoeslag. Aangezien het meeste gas uit Groningen komt, betaalt men hier ook minder. Ook in Friesland betaalt men minder voor de levering van gas. In het zuiden betaalt men daarentegen een hogere regiotoeslag. Deze gasregio is simpelweg duurder, omdat er dus ook een grotere afstand is met de gasbel in Slochteren (Groningen).

Transporteren van gas

Transporteren van gas kan soms best prijzig zijn. Als u het voordeligste gas wilt afnemen, zult u dus in een van de noordelijke provincies moeten gaan wonen. De prijs voor gas mag dan wel min of meer gelijk zijn in heel Nederland, maar de zogeheten regiotoeslag kan wel variëren. Uw energieleverancier mag bepalen hoe hoog deze toeslag is. Echter heeft de ACM hier wel een maximum aan verbonden. Energie vergelijken is daarom ook erg verstandig, want ook dit wordt namelijk meegenomen in de berekening van onze energievergelijker.

De goedkoopste versus de duurste gasregio

De goedkoopste gasregio hebben we hierboven al beschreven: dat is Groningen en Friesland. Ook het noorden van Flevoland valt onder deze regio. De duurste regio is terug te vinden in het zuiden van ons land: Brabant. Onder andere in de plaatsen Roosendaal en Bergen op Zoom zult u meer regiotoeslag moeten afstaan aan de energieleverancier.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Profiteer dan van onze energie aanbiedingen. U kunt gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken via onze handige bespaartool. Op basis van uw gasregio staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Start direct met vergelijken en bekijk wat u kunt besparen.

Plaats een reactie