Verplicht modelcontract energie

Het verplicht modelcontract energie wordt door de energieleveranciers aangeboden. Vorig jaar (2016) zijn de voorwaarden van dit modelcontract aangepast door de ACM. Het modelcontract energie wordt verstrekt bij variabele tarieven en/of wanneer u een overeenkomst bent aangegaan voor onbepaalde tijd.

Het verplicht modelcontract energie moet nu aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Er wordt een bevestigingsbrief verstuurd
  • Contractvoorwaarden
  • Algemene voorwaarden
  • De kwaliteitscriteria
  • Modelformulier voor herroeping en/of ontbinding van het contract

Bevestigingsbrief beschrijft uw modelcontract energie

In de bevestigingsbrief wordt de nieuwe klant welkom geheten en de energieleverancier geeft haar gegevens weer zoals naam, adres, postcode en telefoonnummer. Uw gegevens zijn ook opgenomen in deze bevestigingsbrief daarin staan uw persoonlijke gegevens als uw leveringsadres. Er word aangegeven dat het modelcontract voor onbepaalde tijd is aangegaan met een variabele prijs voor energie en gas. Ook word er aangegeven welke soort energie u gekozen heeft en de bron waaruit de energie wordt geleverd.

Begindatum contract van belang

De datum van het afsluiten van het contract is van belang en ook worden de kosten voor energie en gas en overige kosten aangegeven. Het voorschotbedrag staat erin vermeld en er word aangegeven dat deze tarieven kunnen wijzigen in januari en juli van dat kalenderjaar. Heeft u te maken met terugleveren energie en een terugleververgoeding? Dan wordt dit ook aangegeven en de hoogte van de teruglevergoeding door de energieleverancier. Als er een waarborg wordt gevraagd dan staat dit ook vermeld in het modelcontract energie.

Bedenktijd in acht nemen mocht u willen annuleren

Voorts wordt er ook aangegeven dat u een bedenktijd heeft van 14 dagen na het ontvangen van de bevestigingsbrief. Dit kan kosteloos geannuleerd worden. Er is dan ook een modelformulier bijgevoegd waarmee u het modelcontract kunt ontbinden of herroepen. De overige voorwaarden worden in een aparte bijlage bijgevoegd.

Modelcontract energie verplicht vanaf 2012

Het verplichte modelcontract energie is verplicht door de ACM vanaf 2012. Uit recent onderzoek bleek dat er drie energieleveranciers waren die dit nog niet in orde hadden. Vooral bij overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het van belang dat u dit verplichte modelcontract energie ontvangt. Mocht u deze niet in de hierboven beschreven vorm hebben ontvangen? Neem dan contact op met uw energieleverancier. In de meeste gevallen bij een lopend variabel energiecontract kunt u binnen 30 dagen opzeggen. U zit namelijk niet vast aan een bepaalde looptijd. Wel zijn er energiecontracten met een variabel tarief waarbij u wel een vaste looptijd heeft. Controleer dit dan ook goed voordat u besluit over te stappen.

Kiezen voor een vast tarief

Aangezien de variabele tarieven duurder zijn geworden kiezen consumenten toch sneller voor een vast energiecontract. Bij een vast energiecontract weet u immers waar u gedurende de looptijd aan toe bent. Kies dan ook voor een redelijk korte looptijd zoals één jaar. U kunt dan na dit jaar gerust weer overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Verplicht modelcontract energie
1 beoordelingen 10 gemiddeld


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland.