Energieveilingen toegangelijker voor energieleveranciers

energie veiling acm

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een onderzoek gedaan naar energieveilingen die werken met zogenoemde richtprijzen. De ACM startte hiermee omdat zij klachten kregen over prijsafspraken en dat de consument hiermee misleid werd.

Veilingmeester sloot lagere biedingen uit

Op een energieveiling mag de veilingmeester van te voren een minimumprijs hanteren. Deze minimumprijs is gebaseerd op vooronderzoek gedaan door de veilingmeester. Wanneer een energieleverancier een aanbod deed dat lager uitkwam dan de richtprijs dan werden zij uitgesloten van de energieveiling.

De ACM wil hiermee het aanbod voor consumenten aantrekkelijker maken en energieleveranciers de kans bieden om aan dergelijke energieveilingen mee te kunnen doen. Er kan daarom nu ook gekozen worden voor aanbiedingen die onder de richtprijs ligt. Daarop volgend hebben energieveilingen hun werkwijze aangepast.

Energieveiling aanbieding is niet verplicht

Het hanteren van een richtprijs is verboden wanneer dit de concurrentie duidelijk beïnvloed. Toch kwam uit het onderzoek niet naar voren dat er opzet in het spel was. Energieveilingen nemen een klein gedeelte van de energiemarkt in beslag en consumenten zijn niet gebonden aan energieveilingen voor goedkopere aanbiedingen. De consument heeft een ruime keuze in het overstappen naar een goedkopere energieleverancier door middel van verschillende energievergelijkers online.

Concurrentie word vergroot door aanpassingen

De kans bestond wel dat het aanbod voor consumenten verkleind werd als energieleveranciers alleen middels een veiling hun energietarieven zouden aanbieden. Maar de ACM heeft daarom bedongen dat biedingen onder de richtprijs ook mogen worden geaccepteerd. Energieveilingen moeten vanaf nu ook duidelijker zijn in het verschaffen van informatie over de energieveiling. Daarin moet ook uitgelegd worden hoe deze energietarieven tot stand zijn gekomen. Vorig jaar sommeerde de ACM energieleveranciers al om consumenten beter te informeren wanneer zij willen overstappen naar een ander energieproduct.

Vergelijk ook energieveilingen

Een energieveiling doet een aanbod aan consumenten die zich gezamelijk bij een energieveiling hebben aangesloten. Energieleveranciers kunnen binnen zo’n veiling tegen elkaar bieden met het beste aanbod. De energieleverancier met het goedkoopste bod wint de veiling. Men staat vrij om het aanbod te accepteren of niet. Het is altijd verstandig om een veiling bod te vergelijken met andere energie aanbiedingen. De garantie is er namelijk niet dat een dergelijke energieveiling ook echt goedkoper is.

Bron: ACM

Energieveilingen toegangelijker voor energieleveranciers
2 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland.