Essent en Nuon stappen naar de rechter om commerciële activiteiten van Alliander

Energieleveranciers Essent en Nuon hebben de gang naar de bestuursrechter gemaakt in Rotterdam zo schreef Nu.nl. De energieleveranciers zijn het namelijk niet eens met de ACM. De ACM heeft een besluit genomen over Alliander dat zij gewoon door mogen gaan met hun commerciële activiteiten. Dit is een oneerlijke behandeling volgens de energieleveranciers.

Vorig jaar al klacht ingediend tegen Allego

Er was al eerder een klacht ingediend tegen Alliander om de werkzaamheden van dochter Allego. Allego zou stroom inkopen voor haar laadpalen en deze ook weer verkopen. Daarop startte de ACM een onderzoek of Alliander haar dochtermaatschappij misschien voortrok op andere partijen. Het bleek dat Allego de ingekochte stroom weer verkocht en dat is niet toegestaan.

Netbeheerder zet zich in voor energie besparing

De netwerkbeheerder werkt samen met drie partijen die energiebesparingsdiensten bieden. Het gaat hierbij om Nudge die projecten realiseert op het gebied van gedragsverandering op het gebied van duurzame energie, Natuur en Milieu die zich inzet om ons klimaat te verduurzamen op allerlei gebieden. En tot slot de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De ACM kon in haar onderzoek geen feiten vinden om stappen te ondernemen.

Oneerlijke concurrentie strijd

Essent en Nuon vinden dat ook Alliander aan de regels moet voldoen om zo eerlijke concurrentie te bevorderen op de energiemarkt. En dat gebeurt volgens de energieleveranciers nu niet. Aangezien netwerkbeheerders nog altijd een monopolie positie genieten op de Nederlandse energiemarkt, zou de ACM juist ervoor moeten zorgen dat zij geen concurrenten moeten zijn van de energieleveranciers.

Hoeveel betekenis heeft de opsplitsing nu nog?

ACM oordeelde vorig jaar in Februari al dat Allego haar werkwijze diende aan te passen. Dat betekende dat zij geen stroom meer mochten inkopen maar ook niet verkopen. Zij pasten daarop hun werkwijze aan. De energieleveranciers vinden dat hun opsplitsing nu geen betekenis meer heeft omdat Alliander gewoon door mag gaan met zijn nevenactiviteiten.

Splitsingen al uitgevoerd

De energieleveranciers die ook een eigen netwerktak hadden zijn gesommeerd om deze tak af te stoten. Niet alleen Essent en Nuon maar ook Delta Energie en Eneco ondervonden dit. Eneco is al eerder dit jaar opgesplitst en Delta verkocht haar commerciële activiteiten in december 2016 aan het Zweedse EQT. Concurrent Stedin heeft de netwerktak van Delta energie in maart van dit jaar al overgenomen.

Essent en Nuon stappen naar de rechter om commerciële activiteiten van Alliander
1 beoordelingen 8 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.