Essent sluit over anderhalf jaar gascentrale in Moerdijk

gasgestookte energiecentrale

Essent heeft aangegeven dat zij haar gascentrale in Moerdijk gaat sluiten per 1 februari 2018 dit schrijft de NOS. Over twee maanden worden de kleinere gascentrales in Nederland al ontkoppeld van het elektriciteitsnetwerk. Het gaat om de gascentrales in: Bergen op Zoom, Den Bosch, Erica en Klazienaveen. Essent heeft last van de huidige marktomstandigheden waardoor de gascentrales niet meer rendabel zijn.

Gasgestookte centrales stootten minder CO2 uit

De gasgestookte centrale in Moerdijk heeft een productievermogen van 399 megawatt en levert de industrie in Moerdijk elektriciteit en warmte. De steenkolencentrales draaien daarentegen wel omdat de prijzen voor steenkool erg laag liggen. Toch stootten de steenkoolcentrales veel meer CO2 uit dan de gascentrales doen. De centrales die op steenkool draaien zullen nog een lange tijd naast duurzame energie blijven bestaan. De centrales zijn nodig om de vraag naar energie te kunnen bevoorraden.

Franse energieconcern GDF gaat ook over tot sluiting

Ook GDF Suez gaf vorige week aan twee van haar gascentrales te gaan sluiten, de overige drie onderdelen zullen blijven draaien omdat ze anders geen inkomsten meer zullen genereren. De opkomst van zonne-energie en windenergie zorgt ervoor dat de gascentrales te duur worden.

Moerdijk al 19 jaar in gebruik

Moerdijk werd in 1997 in gebruik genomen als Warmte-krachtcentrale en gebruikte hiervoor aardgas en stoom om elektriciteit en warmte op te wekken. Tevens leverde de centrale stoom aan Shell Nederland Chemie. Afgelopen winter werd Moerdijk 2 nog gebruikt ondanks dat het een jaar eerder was stilgelegd. De contracten die Moerdijk met afnemers had zijn niet verlengd, één klant daarvan gaat zelf energie produceren om in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Energiedeskundigen zien de gascentrales nog altijd als een belangrijk product om de pieken en dalen in duurzame energie te kunnen opvangen.

Essent sluit over anderhalf jaar gascentrale in Moerdijk
Beoordelingen

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!