Is een hittegolf gunstig voor uw zonnepanelen?

Is een hittegolf gunstig voor uw zonnepanelen?Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van talloze factoren. In Nederland is het soms plotseling 35 graden Celsius. Als het vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden Celsius is, waarvan minimaal 3 dagen boven de 30 graden Celsius, spreken we zelfs van een hittegolf. Is zoā€™n hittegolf gunstig voor uw zonnepanelen? Behalen uw zonnepanelen dan nog meer rendement? U leest het in dit artikel.

Het vermogen van een zonnepaneel

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek (Wp). Dat vermogen wordt bepaald onder ideale omstandigheden: circa 25 graden Celsius zijn ideale omstandigheden voor zonnepanelen. Een lichtintensiteit van 1000W per mĀ² is hierbij ideaal. In de praktijk wordt dat echter maar zelden behaald in Nederland.

Verlies van opbrengst

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een zonnepanelen bij hogere temperaturen beter gaan presteren. Helaas is dat niet waar: bij een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel gemakkelijk stijgen tot 65 graden Celsius. Bij deze temperatuur zult u juist rendement inleveren: tot wel 20 procent opbrengst kan verloren gaan. Bij elke graad boven de 25 graden Celsius wordt er een opbrengstverlies van 0,5 procent veroorzaakt. Een hittegolf is dus niet gunstig voor uw zonnepanelen.

Zonnepanelen koel houden

Daarom is het erg belangrijk dat u uw zonnepanelen koel houdt. In bepaalde gevallen is dat natuurlijk lastig, maar u kunt zoveel mogelijk maatregelen nemen. Zorg ervoor dat de panelen niet te dicht langs elkaar staan. De wind kan dan namelijk nog onder uw zonnepanelen door, waardoor de panelen enigszins afkoelen.

Temperatuurgevoeligheid

Wellicht zult u zich nu afvragen: in andere landen is er standaard sprake van een een hittegolf. Waarom is dit dan wel gunstig voor uw zonnepanelen? Het antwoord op deze vraag is simpel: in andere landen zijn er een andere soort zonnepanelen.

Beste maanden

De beste maanden voor uw zonnepanelen zijn de maanden mei, juni en juli. Dit zijn dus niet de meest warme maanden in Nederland, maar dus wel de beste maanden.

Is een hittegolf gunstig voor uw zonnepanelen?
2 beoordelingen 10 gemiddeld

Energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen?

Energie vergelijken en de goedkoopste energie aanvragen? Met onze energievergelijker kunt u alle energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen. Vergelijk alle aanbieders online en profiteer van aantrekkelijke energie aanbiedingen. Huishoudens kunnen al snel honderden euro's besparen. Bedrijven kunnen zelfs duizenden euro's besparen. Start direct met energie vergelijken en bereken uw voordeel. Grote kans dat u kan besparen op uw energierekening.

Overzicht van de beste energie aanbiedingen op dinsdag, 16 juli 2019

Voor het laatst bijgewerkt op dinsdag, 16 juli 2019.

Een reactie plaatsen