Koolmonoxide gevaar bij duurzame pelletkachels

Een duurzame pelletkachel is een ideale manier om op een duurzame manier de woning te verwarmen. Het is goedkoper dan het gebruik van aardgas. Daarbij kan men besparen op de energiekosten. Een pelletkachel maakt gebruik van houtstofkorrels, dit is samengeperst tot kleine pellets. Maar er bestaat wel koolmonoxide gevaar bij duurzame pelletkachels. Eveneens kan er brandgevaar ontstaan. Het is dan ook aan te raden om de ruimte waarin de pelletkachel zich bevindt goed te ventileren.

Koolmonoxide melder is belangrijk

Plaats een koolmonoxidemelder in de buurt van uw pelletkachel. Slaat u de houtpellets op in de schuur? Plaats hier dan ook een koolmonoxidemelder. Als het goed is zal de verkoper u hier ook op wijzen. Een pelletkachel zal in principe geen stank veroorzaken omdat er een schone verbranding plaatsvindt. In de kachel bevindt zich een reservoir en een verbrandingsruimte. Een verbrandingselement op stroom verbrand de pellets. Een goed afgesteld ventilator binnen de pelletkachel onttrekt lucht van buiten of de omgeving en verwarmd de ruimte.

Rookgassen worden direct naar buiten vervoerd. De pelletkachel kan op iedere gewenste temperatuur worden ingesteld. Dit kunt u handmatig doen of met een afstandsbediening. Dankzij een ingebouwde computer wordt de temperatuur continue gemeten en bijgesteld. Een pelletkachel kan uiterlijk op een houtkachel lijken. Het wezenlijke verschil is dat de houtkachel een grote afvoerpijp nodig heeft tot aan het dak. Dit hoeft niet bij een pelletkachel. De doorsnede mag zelfs minimaal 80 mm zijn. Een gat in de buitenmuur voor de afvoerbuis is voldoende.

Efficiënt stoken met pelletkachel

Omdat de pelletkachel gebruik maakt van stroom is er wel een stopcontact nodig. Maak de aslade eenmaal per week schoon met de stofzuiger. Een pelletkachel kan een hoog rendement behalen. Dit omdat er efficiënter gestookt kan worden. Omdat er in principe een volledige verbranding plaatsvindt kan er optimaal verwarmd worden. Het grote reservoir in de pellet kan de woning langere tijd verwarmen. Pellets nemen daarentegen ook minder ruimte in dan houtblokken.

Koolmonoxide gevaar bij duurzame pelletkachels

Een 15 kilo zak pellets kost gemiddeld €5 dus goedkoper dan gas. Er is ongeveer 5.5 kWh stroom nodig om een oppervlakte van 45 m2 te verwarmen. Laat de pelletkachel installeren door een erkend specialist. Op die manier behoudt u garantie. En elk jaar de kachel laten controleren, dit gebeurt immers ook bij de cv-ketel. Zo voorkomt u eventuele problemen. Wanneer er geen volledige verbranding plaatsvindt kan er een ophoping van gassen ontstaan. Jaarlijks onderhoudt kan dit tijdig opsporen. Zorg dus voor een goede ventilatie en een betrouwbare koolmonoxidemelder. En wanneer dit in orde is, kunt u met een gerust hart uw woning duurzaam verwarmen.

Dankzij een pelletkachel kunt u uw gasverbruik verlagen. Dit zorgt weer voor een lagere energierekening. Op jaarbasis wordt er dan gauw een paar honderd euro bespaard. U kunt subsidie aanvragen voor een pelletkachel. Dit is omdat de aanschaf van een pelletkachel vrij prijzig is. Het RVO bepaalt welke pelletkachels in aanmerking komen voor subsidies. Bekijk dus eerst of de beoogde pelletkachel in aanmerking komt. De subsidie wordt toegekend als u de factuur inlevert bij het RVO.

 

Koolmonoxide gevaar bij duurzame pelletkachels
Beoordelingen

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!