Meldpunt voor huurders met hoge energierekening

Wordt elk jaar een nieuwe klant van een energieleverancier

slechte isolatieDe Woonbond heeft onlangs het meldpunt Energiealarm geopend. Huurders die kampen met een te hoge energierekening kunnen hier een melding doen. Het Meldpunt Energiealarm verzameld alle meldingen. Zij willen op deze manier in kaart brengen wat de precieze problematiek is van deze huurders. Veel huurders wonen in een slecht geïsoleerde woning. Veelal hebben de woningen nog enkel glas en laat de isolatie te wensen over. Het gevolg hiervan is een te hoge energierekening.

Woningbouwcorporaties moeten stapsgewijs woningen verduurzamen

Huurders die deze woningen bewonen kunnen dus niet veel doen qua verduurzaming. Het lukt ze simpelweg niet om hun woning energiezuiniger te maken. Eigenlijk is dit een taak voor de verhuurder. Het probleem bij velen is echter dat de commerciële sector niet aan regels is gebonden. Woningbouwverenigingen daarentegen moeten tegen 2020 hun woningen gaan renoveren.

Hoe zit het met particuliere verhuur?

Maar er zijn voldoende huurders die woningen en appartementen huren van een verhuurder uit de vrije sector. Zo zijn er veel huisjesmelkers die de woningen verhuren maar niet regelmatig onderhoud plegen. De woning is dan eigenlijk in een slechte staat. Waardoor de huurder veel meer geld betaalt voor zijn stookkosten. Ze hebben te maken met schimmel en tocht in de woning. Daarom is er het Meldpunt Energielarm voor huurders met een te hoge energierekening

Deze groep is kwetsbaar vooral als de energiebelasting op gas nog duurder wordt. Zij gaan dan nog meer betalen voor hun energiekosten terwijl ze hun woning niet zuiniger kunnen maken. Het meldpunt moet de overheid laten zien dat deze groep huurders nadelige gevolgen ondervind van de stijgende energiekosten. De woonbond komt op voor de belangen van huurders in Nederland. En de energierekening is een belangrijk onderdeel voor huurders.

Verhuurder heeft verantwoordelijkheid voor de renovatie

Woningeigenaren hebben meer de controle waar het bezuinigen aangaat. Natuurlijk kan een ieder tips opvolgen met betrekking tot energie besparen. Maar als men in een slecht geïsoleerde woning woont en deze ook nog huurt dan wordt dat moeilijker. Als huurder zul je niet snel het enkele glas vervangen voor dubbel glas. Ook zul je niet snel isolatie gaan aanbrengen op de muren bijvoorbeeld. Het ligt simpelweg bij de verhuurder. De verhuurder zal moeten investeren in de woningen.

Energierekening stijgt met de jaren

De Opslag Duurzame Energie en de energiebelasting worden dan wel verhoogd, maar voor particuliere huurders gaat het wooncomfort er niet altijd op vooruit. Lage inkomens zullen dus het hardst worden geraakt door deze verhogingen. Er wordt dus gepleit voor een eerlijke verdeling van de kosten.

Woonbond is er voor de huurders

De woonbond is al jaren een adviesorgaan voor huurders. Zij pleiten voor een betaalbare huur, maar ook voor fatsoenlijke woningen. Leden van de woonbond kunnen allerlei huurdersvragen stellen. Zo voorkwamen ze al een te hoge stijging van de sociale huren. Een ander voorbeeld is dat ze een zaak aanspanden over de bemiddelingskosten die bij aanvang van het huren werden gevraagd. Deze bleken achteraf veel te hoog. Dit is dan ook weer teruggedraaid, huurders kregen in dat geval het teveel betaalde weer terug.

Te hoge energiekosten?

Bent u ook een huurder die te maken heeft met te hoge energiekosten omdat uw woning slecht geïsoleerd is? Ga dan eens naar de website van de woonbond en plaats uw melding. Geef daarbij aan wat volgens u de reden is van de te hoge energierekening. Tevens is energie vergelijken ook een optie. Daarmee kunt u korting krijgen op uw energiekosten. Dit kunt u altijd doen na het verlopen van uw energiecontract. Er kan al gauw zo’n €400 per jaar bespaart worden.

 

Reviews

Gemiddelde score / 5. Aantal stemmen:

Volg ons op sociale media!

Geef feedback over dit bericht

Plaats een reactie

Stap gratis over en bespaar direct op uw energierekening!