Nederlanders betalen meer voor gas dan andere EU landen

Volgens een bericht van de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat Nederlanders veel meer voor hun gas betalen dan andere EU landen. In de laatste 6 maanden van 2015 betaalden we €0.75 ct voor een kubieke meter gas. De prijzen voor elektriciteit liggen daarentegen lager dan andere landen.

Gasprijzen afgelopen 5 jaar duurder geworden

De afgelopen 5 jaar is de gasprijs gestegen met 10 eurocent per m3 naar 75.4 eurocent, voorname reden is de verhoogde belasting op gas. De kostprijs voor gas was al gestegen met €0.9 eurocent, daarbovenop kwam nog de btw en heffing die met 9.5 eurocent verhoogd zijn. Er waren 4 andere landen waar de gasprijs juist hoger lag dan in Nederland.

Nederlandse gasrekening goedkoper dan Spanje

Gemiddeld genomen word er in de EU €0.69 ct per kubieke meter gas betaalt dat was in 2010 nog maar €0.55 ct. De berekening werd gedaan onder 28 EU landen. In Italië, Portugal, Spanje en Zweden word er het meeste betaalt voor een kubieke meter gas, daar lag de gemiddelde prijs op €1,14. Voor de gasrekening betalen we in Nederland ongeveer €1200 per jaar.

Nederland betaalt al jaren boven modaal voor zijn gasprijzen en de belastingen op gas zijn sneller gestegen dan de rest van de EU landen. Ter vergelijking: Eind vorig jaar lagen we €0.06 ct boven de modale gasprijs. In andere landen zijn niet alle huishoudens aangesloten op het gasnetwerk waar dat in Nederland wel het geval is. Een ander land dat ook met een flinke stijging te maken heeft gehad is Spanje. Daar steeg de kostprijs met €0.30 ct en namen de belastingen toe met €0.10 ct. De totale gasprijs in Spanje steeg dus van €0.53 ct naar €0.90 ct.

Energieprijzen zijn sinds 2010 stuk goedkoper

We mogen dan bovenmodaal betalen voor onze gasprijzen voor onze energieprijzen betalen we juist minder dan in de EU. De kostprijs voor energie daalde terwijl in de andere EU landen deze juist steeg. In 2010 behoorde Nederland nog tot één van de duurste EU landen met zijn dure energieprijzen. Tegenwoordig liggen we onder het gemiddelde met de prijs voor energie. We betaalden in 2015 €580 aan energiekosten en was de energieprijs €2.7 eurocent goedkoper per kilowattuur. Denemarken heeft te maken met de hoogste kosten waar het hun energieprijzen aangaat zij betalen €0,30 ct per kilowattuur.

Nederlanders betalen meer voor gas dan andere EU landen
Beoordelingen

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.