Nucleaire tax aan Belgische overheid kost meer dan opbrengst voor Electrabel

doel 1

Energiewaakhond de CREG heeft een rapport opgesteld over de winsten van kerncentrales. Hieruit bleek dat Electrabel meer betaalt aan kernenergie belasting dan dat haar omzet waard is.

CREG onderzocht alle winsten van kerncentrales

De kerncentrales hebben volgens het rapport in 2014 winsten gemaakt van ruim 500 miljoen euro. Electrabel gaf een bedrag op van 435 miljoen dat zij aan winst hebben gemaakt. Volgens Annemarie de Vreese van de CREG is dit een gemiddelde.

Electrabel betaalt meer aan belasting dan dat zij omzetten

Electrabel stelt vervolgens dat zij aan kernenergie belasting een bedrag betalen van 479 euro, de energieleverancier betaalt de overheid dus meer aan tax dan dat het bedrijf omzet. De belasting van 479 euro gaat alleen wel over het jaar 2013, dus de cijfers van 2014 zijn nog niet bekend. De overheid verwacht aan kernenergie belasting voor 2014 een bedrag binnen te halen van 405 miljoen euro.

Electrabel vorig jaar al oneens met belasting

Electrabel ging al eerder in beroep tegen de belasting kernenergie, omdat zij vinden dat zij onterecht behandeld worden. Alleen in de sector kernenergie word deze tax geheven. Deze berekening van de CREG toont des te meer aan dat Electrabel onjuist word behandeld aldus Electrabel.

Onderhandeling over Electrabel’s kerncentrales nog in volle gang

Er zijn momenteel onderhandelingen gaande om de verlenging van Doel 1 & Doel 2 langer open te kunnen houden, wetsontwerpen liggen al op tafel, maar hier word nog stevig over gediscussieerd. De overheid wil hiervoor een vergoeding van Electrabel voor het langer operatief houden van de centrales. Maar dit wetsontwerp moet nog goedgekeurd worden.

Bron: HLN

Nucleaire tax aan Belgische overheid kost meer dan opbrengst voor Electrabel
1 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!