Nuon bekijkt mogelijkheden Eemshaven voor opslag duurzame energie

magnum centrale nuon
Energieleverancier Nuon is volgens een bericht van RTL Nieuws samen met de Technische Universiteit te Delft mogelijkheden aan het onderzoeken om haar gascentrale in de Eemshaven te kunnen gebruiken voor de opslag van een grote capaciteit aan groene stroom. Zij hebben aangegeven definitief af te zien van het gebruik van kolen in de gascentrale.

Duurzame energie opslaan in grote centrale

Het idee van Nuon is om groene stroom te gebruiken en dit om te zetten naar ammoniak, het zou dan gaan om overschotten van de duurzame energie die ervoor gebruikt kunnen worden. Wanneer er dan weer een tekort zou ontstaan kunnen ze de ammoniak weer inzetten als brandstof voor hun gascentrales. Bij de verbranding van ammoniak komt namelijk geen CO2 uitstoot vrij en bevat het heel weinig stikstofoxide.

Zonnestroom en windstroom kunnen nog niet op grote schaal opgeslagen worden

Omdat de andere duurzame energievormen zoals windenergie en zonne-energie nog niet met grote hoeveelheden kunnen worden opgeslagen word er nu dus gekeken naar de opslag van ammoniak waar dit mogelijk is. Het aandeel in duurzame energie stijgt en nu wil Nuon onderzoeken of deze manier zou werken. De directeur van Nuon Warmte legt het nog iets beter uit: windenergie kan worden omgezet in vloeibare ammoniak, waarbij je met een chemisch proces waterstof aan stikstof kunt toevoegen om ammoniak te produceren. De ammoniak word vervolgens opgeslagen in grote tanks, de vloeibare ammoniak kan weer dienen als brandstof wanneer het windstil is of weinig zonneschijn. Hij ziet het zo: Je recycled windenergie of zonne-energie op deze manier.

Definitief geen kolen meer voor Nuon

Nu Nuon heeft besloten om geen gebruik meer te maken van steenkool in haar centrales, moeten zij een andere vorm van brandstof vinden die aansluit bij een CO2 vrije toekomst. De TU Delft denkt dat het opslaan van duurzame energie een project is met toekomstperspectief en zou binnen tien jaar op grote schaal kunnen worden toegepast.

Neem de Magnum Centrale die zou eerst op biomassa, kolen en gas gaan draaien maar door veel kritiek en tegenstand van diverse milieu-organisatie’s heeft Nuon er toch maar vanaf gezien. Nuon mag wel tot 2020 gas blijven stoken in de centrale maar geen kolen meer. Het project is gedoopt tot Power to Ammonia en daaraan werken ook nog eens mee: Stedin Infradiensten, ECN, ISPT, AkzoNobel, Universiteit Twente, Proton Ventures en OCI Nitrogen.

Nuon bekijkt mogelijkheden Eemshaven voor opslag duurzame energie
134 beoordelingen 9.7 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.