Sluiting kolencentrales levert miljarden op voor Nederland

steenkolen
Uit een bericht van de website Natuur en Milieu valt te lezen dat wanneer Nederland alle kolencentrales zou sluiten dit zo’n 4.7 miljard euro aan welvaartswinst zou opleveren. De welvaartswinst omvat de kosten die vermeden worden voor de schade aan ons milieu.

Welvaartswinst van circa 8 miljard

De maatschappelijke kosten en baten zijn hierin opgenomen en er is rekening gehouden met 2 scenario’s. Wanneer alle kolencentrales zouden worden gesloten kunnen we tussen de 8 en 10 miljard euro aan financieel voordeel behalen. Het verlies voor de eigenaren van de kolencentrales is hierin ook opgenomen. Op dit moment heeft Nederland nog 5 actieve kolencentrales draaien wanneer deze allemaal gesloten zijn kunnen de klimaatdoelstellingen uit het EnergieAkkoord sneller bereikt worden.

Gezondheid gaat er op vooruit door sluiting

De kosten die vermeden worden ten aanzien van de gezondheid worden geraamd op 3.4 miljard euro tot en met 4.2 miljard euro. Een voorbeeld hiervan is de fijnstofuitstoot, kwik, en NOx dat de gezondheid van mensen aantast en het klimaat. Wanneer de kolencentrales zouden blijven draaien dan draagt dit bij aan voortijdige overlijden van mensen die in de buurt wonen. Ook andere zaken zoals aandoeningen aan de luchtwegen.

Kolenstroom te vervuilend voor milieu

Nederland vermijd ook kosten van 4.5 miljard tot 5.6 miljard aan CO2 reductie die anders zouden moeten worden gemaakt. Grijze energie is slecht voor het milieu door de manier waarop het word geproduceerd. De 5 kolencentrales dragen bij aan 11% van de nationale CO2 uitstoot. De energiebedrijven zullen meer verlies draaien doordat de energieprijzen omhoog gaan. Daarentegen betekent dat meer inkomsten uit duurzame energie en wanneer dit word verrekend met de verliezen blijft er een netto verlies over tussen de 1.5 miljard en 1.9 miljard euro.

Energierekening iets hoger door sluiting kolencentrales

Wanneer de energiebedrijven de kosten zouden doorberekenen aan de klant dan zou de energierekening op jaarbasis met €12 hoger uitvallen. De eigenaren van de kolencentrales stellen dat het wegvallen van de kolencentrales naast verlies van inkomsten er ook voor zorgt dat de leveringszekerheid niet gegarandeerd kan worden. Het blijkt dat wanneer alle kolencentrales gesloten zijn dat dit niet van invloed is op de leveringszekerheid.

Sluiting kolencentrales levert miljarden op voor Nederland
3 beoordelingen 5.3 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!