Splitsingswet (WON) Wet Onafhankelijk Netbeheer

De splitsingswet officieel Wet Onafhankelijk Netbeheer genoemd, is een aanvullende nederlandse wet op de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Deze wet is opgericht op 21 november 2006. De wet stelt uitgebreidere regels betreffende het onafhankelijke netbeheer. De wet is in drie hoofdelementen verdeeld:

  • De overdracht van het beheer van de hoogspanningsnetten met een spanningsniveau van 110-150 kV aan TenneT
  • De creatie van zogenoemde vette netbeheerders die ook over de economische eigendom van het net beschikking hebben
  • De invoering van het groepsverbod

De eerste twee hoofdelementen werden in werking gesteld op 16 januari 2007. Het derde hoofdelement werd op 1 januari 2008 in werking gesteld. De geïntegreerde energiebedrijven die netbeheer en productie voerden kregen tot 1 januari 2011 de tijd om zich op te splitsen.

In de Splitsingswet is niet opgenomen dat TenneT alle eigendommen van de netwerken krijgt. Wel hebben Enexis, Delta, en Liander hun netwerk in 2009 verkocht aan TenneT. De eigenaren van overige transportnetten krijgen een kapitaalvergoeding.

Splitsingswet (WON) Wet Onafhankelijk Netbeheer
1 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.