Stroomnet bezwijkt onder stijging zonnepanelen

Stroomnet bezwijkt onder stijging zonnepanelenIn sommige provincies van Nederland bezwijkt het stroomnet onder de stijging van nieuwe zonnepanelen. De lokale netbeheerders daar roepen het een halt toe. Nieuwe projecten met zonnepanelen krijgen geen fiat. Het gaat hierbij om exploitanten van zonneparken. Particulieren ondervinden hier nog geen hinder van. Tennet stelt dat hun hoogspanningsnet simpelweg niet genoeg capaciteit ervoor heeft.

Noordelijke en Oostelijke provincies gewild voor zonneparken

De bouwgrond in het Noorden en Oosten van Nederland is goedkoper dan in de rest van Nederland. Daarom trekken investeerders naar deze gebieden met hun ambitieuze projecten. Als er teveel zonne-energie op het stroomnet op een bepaalde plaats wordt aangesloten dan raakt het net overbelast. Ook heeft het te maken met de uitbreiding van het stroomnet. De kabels in deze gebieden zijn eigenlijk te smal voor een te grote capaciteit zonne-energie.

Betere regie nodig voor plaatsing nieuwe zonnepanelen

Enexis vindt dat de plaatsing van nieuwe zonnepanelen en parken beter geregisseerd moeten worden. Deze regie mist op dit moment. De belastbaarheid van het net bereikt bijna het maximum. Het is natuurlijk mooi de stijging van zonne-energie flink in de lift zit. En het aandeel zonne-energie heeft de verwachtingen dan ook overtroffen. Bedrijven maken massaal gebruik van de subsidies uit de SDE+. Er is dus nu een overzicht gemaakt van waar de knelpunten zich bevinden.

Groningen en Drenthe koplopers met aanvragen zon-pv

In de omgeving Groningen zien ze ook een significante toename van zon-pv. Uit Drenthe komen er ook veel aanvragen. Tennet werkt nu samen met Enexis aan de transportcapaciteit en breidt deze uit. Nieuwe aanvragen zullen dus tot die tijd waarschijnlijk afgewezen worden.

Minder subsidie SDE+ voor 2019

Voor 2019 heeft het kabinet twee miljard minder beschikbaar gesteld. Minister Wiebes heeft in verband met de stijging ook de categorieën in zon-pv aangepast. Hij wil zonneparken op landbouwgrond voor nu even niet extra aanmoedigen. Daarentegen ziet hij liever zonnepanelen op daarvoor geschikte daken. De aansluitcapaciteit voor zonnepanelen op daken is nog altijd minder dan voor zon-pv op bouwgrond.

Stroom van zonnepanelen dichterbij met onze energievergelijker

Kiezen voor zonne-energie of een andere vorm van duurzame energie? Check de energievergelijker eens voor de voordeligste aanbiedingen. Klik op stroom van zonnepanelen of alleen duurzame energieleveranciers. EnergieVergelijking.nl laat u dan razendsnel alle aanbiedingen zien. Bespaar vervolgens direct op uw energiekosten 2019.

Stroomnet bezwijkt onder stijging zonnepanelen
2 beoordelingen 9 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.