TenneT voorkwam tekort aan elektriciteit

stroomdipNetbeheerder TenneT voorkwam gisteren een tekort aan elektriciteit. De reden daarvan was dat de energieleveranciers te weinig buitenlandse elektriciteit hadden ingekocht. De capaciteit aan windenergie en zonne-energie was lager, en daardoor kon er ook minder duurzame energie worden geproduceerd. Daarnaast werd er meer elektriciteit verbruikt door de consument.

Noodoproep aan energieproducenten

TenneT schrijft ook op haar website dat zij een noodoproep hebben gedaan aan de energieleveranciers en producenten om meer capaciteit te leveren. Daardoor kan een tekort worden voorkomen. Wanneer er te weinig elektriciteit is, dan kan dat resulteren in een elektriciteitsstoring van grote omvang.

TenneT voorkwam tekort aan elektriciteit en een eventuele storing

Eerst werd er noodvermogen ingezet om het tekort op te vangen, maar dit vermogen was voor het middaguur al op. Zij zagen zich gedwongen om extra elektriciteit uit het buitenland in te kopen. Tegen half vier was de balans weer hersteld.

Meer verlichting gebruikt dankzij somber weer

Door de aanhoudende regen en het sombere weer, werd de verlichting eerder aangezet door de consumenten. De opbrengst uit de windparken en windmolens viel ook nog eens tegen. Daardoor was er veel minder capaciteit beschikbaar. Energieleveranciers moeten vooraf de capaciteit aan elektriciteit inschatten bij inkoop. Ditmaal is de schatting onjuist geweest.

Netbeheerder moet energievoorziening op peil houden

Dergelijke situaties komen niet vaak voor. En de netbeheerder is verantwoordelijk voor het in stand houden van onze elektriciteitsvoorziening. Dus als er te weinig elektriciteit voorradig is, zijn zij gemachtigd om elders extra stroom in te kopen. In de eerste plaats moeten energieleveranciers zorgen dat er genoeg stroom voorhanden is. Wanneer dit niet lukt kan TenneT dus ingrijpen.

Stroomdip van enkele seconden kan uitmonden in chaos

Luchthaven Schiphol is een voorbeeld van wat er gebeuren kan wanneer er een stroomdip is. Een vermoedelijke dip deed zich voor op de luchthaven afgelopen zondag. Daardoor kwamen ruim 60 vluchten te vervallen met alle gevolgen van dien. Wanneer woningen zonder stroom komen te zitten dan is dat al vervelend. Maar grote bedrijven waaronder Schiphol krijgen te maken met chaotische toestanden.

 

TenneT voorkwam tekort aan elektriciteit
2 beoordelingen 8 gemiddeld

Energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen?

Energie vergelijken en de goedkoopste energie aanvragen? Met onze energievergelijker kunt u alle energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen. Vergelijk alle aanbieders online en profiteer van aantrekkelijke energie aanbiedingen. Huishoudens kunnen al snel honderden euro's besparen. Bedrijven kunnen zelfs duizenden euro's besparen. Start direct met energie vergelijken en bereken uw voordeel. Grote kans dat u kan besparen op uw energierekening.

Overzicht van de beste energie aanbiedingen op donderdag, 18 juli 2019

Voor het laatst bijgewerkt op donderdag, 18 juli 2019.

Een reactie plaatsen