Terugverdientijd van zonnepanelen is langer dan wordt voorgeschoteld

Volgens een bericht van energievergelijkingssite Easyswitch is gebleken dat de terugverdientijd van zonnepanelen langer is dan word voorgeschoteld aan kopers en potentiële kopers. De verkopers van zonnepanelen houden een terugverdientijd aan van 11 jaar, waar dit eigenlijk 15 jaar moet zijn.

Onjuist energietarief gebruikt voor berekening terugverdientijd

Volgens Easyswitch die de afgelopen maand offertes heeft opgevraagd bij zonnepaneelverkopers heeft het verschil te maken met de energietarieven. Wanneer een energietarief hoog is dan kan de terugverdientijd daaraan worden gekopppeld en schotelt de zonnepaneel verkoper een terugverdientijd van 11 jaar voor. Maar omdat de energietarieven de laatste jaren zijn verlaagd, verlengt het ook de terugverdientijd. Voor consumenten lijkt dit dan ook gunstig maar het is niet reëel.

Één en dezelfde woning voor 10 offertes

Easyswitch gebruikte voor de offerte een standaard rijtjeswoning waarvan de tuin op het zuiden ligt, voor iedere offerte werd dit scenario dan ook aangehouden zodat er een goede vergelijking gemaakt kon worden. Voor de berekening van de terugverdientijd kan men het totaal aan investering delen door de besparing. De besparing kan vervolgens worden berekend worden door het totaal aan kilowattuur geproduceerde zonne-energie keer het energietarief te rekenen. De energievergelijkingssite gebruikte de informatie uit de offerte. Daar werd de totale investering van €3607 genomen plus de capaciteit van de zonnepanelen per jaar vermenigvuldigd met het energietarief. Daaruit kwam een besparing per jaar van €320 die weer werd gedeeld door het investeringsbedrag. Daaruit voort kwam een terugverdientijd van 11.2 jaar.

Zij hielden een energietarief aan van €0.23 ct per kilowattuur, maar het huidige energietarief ligt op €0,1967 per kilowattuur (2016). Dan wordt de berekening als volgt: 1392 kWh x €0,1967= een besparing van €273,8064 de terugverdientijd loopt nu 2 jaar langer= 13,2 jaar. Namen zij het actietarief? 1392 kWh x 0,1729= een besparing van €240,6768 en daaruit kwam een terugverdientijd van 15 jaar.

Bekijk huidig energietarief voor berekening terugverdientijd zonnepanelen

Consumenten dienen dan ook de huidige energietarieven te bekijken voordat zij overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen om zo een exact beeld te kunnen schetsen van wat de terugverdientijd dan in werkelijkheid zou zijn. Zo voorkomt men teleurstellingen in de werkelijke kosten. Niet iedere zonnepaneel verkoper hanteert het zelfde tarief, ook hoeven zij zich niet aan afspraken te houden met betrekking tot de vraagprijs. Easyswitch constateerde tevens dat er tussen het hoogste tarief en het laagste tarief een verschil bestond van 0.03 ct per kilowattuur die de zonnepanelen verkopers gebruikten.

Met de steeds maar aanhoudende lage energieprijzen moeten zonnepaneelverkopers hun beeld realistischer brengen naar de consument toe. Zorg er in ieder geval zelf voor dat u op de hoogte bent van de energietarieven die op dat moment gelden, zij veranderen namelijk twee keer per jaar.

Ieder jaar energie vergelijken is ieder jaar besparen

Het blijft ten alle tijde van belang om zo vaak mogelijk een energievergelijking te maken of u nu terugleveraar bent of niet. Door ieder jaar energie te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier bezuinigt u al enorm op uw energiekosten dit kan oplopen tot €500 per jaar. Zelf energie vergelijken is de beste manier om te besparen.

Terugverdientijd van zonnepanelen is langer dan wordt voorgeschoteld
2 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.