TU Delft: Zuinig energielabel zegt niks over werkelijk energieverbruik

gas water licht

Volgens een bericht van Duurzaambedrijfsleven.nl heeft de TU Delft een onderzoek gedaan naar het energieverbruik van woningen. Er blijkt dat er een groot verschil is in het verwachte energieverbruik en het werkelijke verbruik. Huishoudens moeten zich meer bewust worden hoeveel zij aan gas en energie verbruiken.

Zuinig energielabel wekt hoger stookgedrag in de hand

Zo is het energielabel onderzocht en het blijkt dat een energielabel alleen de thermische waarde van een woning omschrijft. Een zuinig A energielabel zegt dus helemaal niks over wat een bewoner heeft verbruikt aan energie en gas. Het bleek dat huishoudens in het bezit van een zuinig energielabel denken dat hun woning al energiezuinig is dus maken zij zich geen zorgen over hun stookgedrag.

Houdt werkelijk energieverbruik aan niet het thermische verbruik

Wetenschapper Majcen die het onderzoek deed adviseert dan ook het werkelijke energieverbruik aan te geven bij eventuele verkoop van een woning. Een woning kan dan energiezuiniger zijn omdat het beter geïsoleerd is, maar het zegt niks over het stookgedrag van de bewoners. In het proefschrift van Majcen werd een alleenstaande oudere vergeleken die woonachtig was in een woning met een onzuinig Energielabel G. De alleenstaande verbruikte in dat geval minder in tegenstelling tot een gezin woonachtig in een Energielabel A woning.

Onzuinig energielabel maakt bewoner juist meer alert

Hogere stookkosten worden vaak toebedeeld aan slecht geïsoleerde woningen maar in de praktijk blijkt dat deze juist lager zijn dan word ingeschat. Het is zelfs zo dat het eigenlijke energieverbruik van gezinnen die in een Energielabel A woning wonen juist tussen de 20 en 30% meer aan energieverbruik hebben. Dus het werkelijke energieverbruik overstijgt het theoretische energieverbruik. Het gasverbruik in een woning met energielabels D en G ligt zelfs 50% lager.

Majcen heeft voor haar onderzoek 200.000 woningen bestudeerd voor het proefschrift. De thermische waarden die aan een energielabel gekoppeld worden worden als vaststaande cijfers gezien terwijl eigenlijk het werkelijke energieverbruik hiervoor gehanteerd moet worden.

Vergelijk energiekosten en bespaar direct

Of u nu in een woning woont met een zuinig of onzuinig energielabel van belang is dat u inzicht krijgt in uw stookgedrag. Door dit inzicht kunt u al enorm veel besparen op uw energiekosten. Vergelijk de energiekosten per energieleverancier en bereken uw voordeel,  deze kan oplopen tot €450 per jaar wanneer u ieder jaar overstapt op EnergieVergelijking.nl.

TU Delft: Zuinig energielabel zegt niks over werkelijk energieverbruik
2 beoordelingen 9 gemiddeld


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.