Vanaf juli stijgen de energietarieven

Vanaf juli stijgen de energietarieven

Vanaf juli stijgen de energietarieven. Er heerst enige onrust op de energiemarkt en ook zorgen de hoge olieprijzen voor een stijging in de prijs van gas en stroom.

Niet alleen dat vaste prijzen zullen stijgen. Ook de variabele prijzen zullen stijgen. Per 1 juli zal dit van kracht zijn. De prijsstijging wordt veroorzaakt door hogere inkoopsprijzen op de energiemarkt. De olieprijs stijgt, waardoor de prijs voor gas en stroom ook stijgt. ‘Slapende consumenten’ betalen daardoor circa 65 euro per jaar extra voor hun energierekening. Circa de helft van de Nederlandse huishoudens beschikt over een contract met variabele energietarieven. Deze huishoudens kunnen eventueel direct overstappen naar een nieuwe aanbieder voor scherpere tarieven.

Flinke verschillen tussen energieleveranciers

De verschillen tussen de energieleveranciers zijn aanzienlijk. Zo zijn consumenten bij Eneco gemiddeld 65 euro per jaar meer kwijt. Bij Nuon is dat ongeveer de helft. Essent kiest ervoor om geen prijsverhoging door te voeren. Om die reden is het dan ook raadzaam om over te stappen van energieleverancier, indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd.

Stijging van vaste tarieven

In de afgelopen maanden zijn de instaptarieven vrijwel bij iedere energieleverancier gestegen. In de eerste maanden van het jaar waren de prijzen nog stabiel, maar vanaf april/mei zijn de vaste tarieven ook gestegen. Overstappers kunnen tot wel 400 euro op jaarbasis besparen met een overstap.

Meerdere oorzaken van stijging energietarieven

Er zijn verscheidene oorzaken van de stijgende energietarieven. Zo zijn onder andere de handelsprijzen voor gas en kolen gestegen. Zo wordt er bijvoorbeeld minder gas gewonnen in Groningen, waardoor Nederland meer importeert uit het buitenland. Ook op internationaal niveau is er onrust: zo heeft Trump het akkoord met Iran opgezegd en is er nog steeds veel onrust in het Zuid-Amerikaanse Venezuela. De olieprijzen stijgen en dat heeft een negatieve invloed op de gas- en stroomprijs.

En de aankomende jaren?

Zal de prijs in de aankomende jaren nog verder stijgen? Daar kunnen wij nu nog geen voorspelling van doen. Immers wordt de prijs beïnvloed door meerdere factoren. Indien olieproducerende landen ervoor kiezen om weer meer olie op de markt de brengen, zal de olieprijs ook weer dalen. Dat komt weer ten gunste van de gas- en stroomprijzen. Overigens ook voor de brandstofprijs voor de auto!

Kies voor duurzaam

Heeft u al eens overwogen om uw eigen energie op te wekken? Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen! Daarmee bent u veel minder afhankelijk van de stijgende energietarieven. Zonnepanelen hebben een levensduur van circa 22 jaar. Na enkele jaren heeft u de zonnepanelen echter al ‘terugverdiend’.

Tip: start direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen!

Vanaf juli stijgen de energietarieven
3 beoordelingen 10 gemiddeld

Energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen?

Energie vergelijken en de goedkoopste energie aanvragen? Met onze energievergelijker kunt u alle energieleveranciers vergelijken en zorgeloos overstappen. Vergelijk alle aanbieders online en profiteer van aantrekkelijke energie aanbiedingen. Huishoudens kunnen al snel honderden euro's besparen. Bedrijven kunnen zelfs duizenden euro's besparen. Start direct met energie vergelijken en bereken uw voordeel. Grote kans dat u kan besparen op uw energierekening.

Overzicht van de beste energie aanbiedingen op donderdag, 18 juli 2019

Voor het laatst bijgewerkt op donderdag, 18 juli 2019.

Een reactie plaatsen