Vattenfall verkoopt bruinkoolcentrales aan Tjechische EPH

vattenfall
Volgens een bericht op Nu.nl heeft het Zweedse Vattenfall haar bruinkoolcentrales in Duitsland aan het Tjechische EPH verkocht.

Lees ook ons eerdere bericht: Vattenfall wil bruinkoolcentrales van de hand doen

Het gaat om drie bruinkoolcentrales en vier mijnen. De onderhandeling startte afgelopen september en ze zijn eindelijk tot een deal gekomen.

CO2 reductie nog meer terugdringen

Dankzij de verkoop van de bruinkooltak kan Vattenfall haar CO2 reductie nog verder terugdringen. De CO2 reductie zal dalen van 80 mln ton naar 25 mln ton. De centrales leveren al een tijd geen winst meer op mede dankzij de prijzen voor stroom die gedaald zijn. Het Zweedse energiebedrijf wilde al veel langer van haar bruinkool activiteiten af maar kon steeds geen geschikte koper vinden.

Tjechen nu belast met verantwoordelijkheid CO2 uitstoot

EPH en partner PPF Investmens moeten nu de verantwoordelijkheid nemen voor de CO2 uitstoot van de bruinkoolcentrales. De Tjechische bedrijven zullen hiermee 1.7 mrd euro in kas krijgen maar daar tegenover staat ook een verplichting van 2 mrd euro, onder die verplichting vallen de pensioenen van kolenmijnen en de centrales. Maar ook nemen ze de verplichting op zich om het milieu te herstellen en een herontwikkeling in de regio op te zetten. Zo is het grondwater in het gebied ernstig vervuild en heeft de mijnbouw bepaalde plekken aangetast.

Winst Vattenfall zal nog meer dalen

Met het afstoten van de bruinkoolactiviteiten zal Vattenfall haar winst zien dalen met ongeveer 2.5 mrd euro maar in de huidige energiemarkt met zijn lage kostprijzen voor stroom leden ze alleen maar meer verliezen door het bezit van de centrales en mijnen. Het komt er dus op neer dat Vattenfall geld erbij heeft gedaan om van haar bruinkoolcentrales af te kunnen komen.

Wegvallen kernenergie drijft energieprijzen omhoog volgens EPH

EPH voorspeld juist dat wanneer de kerncentrales zullen sluiten dat zij meer omzet gaan draaien doordat de energieprijzen weer omgaan gaan. De kolencentrales moeten namelijk bijspringen wanneer het aandeel kernenergie wegvalt. Vattenfall kan hiermee in ieder geval stappen zetten om zichzelf meer te verduurzamen en zich te focussen op duurzame energie.

Vattenfall verkoopt bruinkoolcentrales aan Tjechische EPH
1 beoordelingen 8 gemiddeld


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier 2019/2020. U kunt direct honderden euro's besparen!

Online energie vergelijken loont meer dan ooit

In 2018 hebben een record aantal mensen energieleveranciers met elkaar vergeleken. Duizenden mensen hebben met onze gratis en onafhankelijke energievergelijker honderden euro's weten te besparen. En omdat de energie prijzen in 2019 zijn gestegen verwachten wij dat nu nog meer mensen online energie vergelijken en overstappen naar de goedkoopste om zo zoveel mogelijk geld te besparen. Wij houden alle kosten real-time in de gaten en bieden u informatie over energie vergelijken en het vinden van de beste energiedeal.