Gemiddelde energiekosten per maand en per jaar berekenen


Gemiddelde energiekosten berekenen op basis van uw eigen energieverbruik

gemiddelde energiekosten

Maandelijks wordt er een bedrag van uw rekening afgeschreven: dit is het termijnbedrag voor de energierekening. Het totaal bedrag kan flink verschillen per situatie. Zo zult u onder andere rekening moeten houden met het aantal personen in uw huishouden, uw type huis én of deze wel goed geïsoleerd is. Start de energievergelijker en bereken alle kosten!

Gemiddelde energiekosten per maand

De gemiddelde energiekosten per maand kunnen flink verschillen per huishouden. Zo ‘verbruikt’ een vrijstaand huis maar circa anderhalf keer zoveel energie dan een flat.

Hieronder treft u een handig overzicht met de gemiddelde energiekosten op maandbasis:

Type woning 1 Bewoner 2 Bewoners 3 Bewoners 4 Bewoners 5 Bewoners 6 Bewoners
Flat € 98,83 € 121,40 € 135,70 € 145,80 € 156,30 € 165,85
Tussenwoning € 107,85 € 140,40 € 154,70 € 164,80 € 169,30 € 179,85
Hoekwoning € 131,85 € 154,40 € 168,70 € 178,80 € 190,30 € 199,85
Twee onder een kap € 145,85 € 169,40 € 183,70 € 193,80 € 205,30 € 214,85
Vrijstaand € 176,85 € 199,40 € 213,70 € 223,80 € 235,30 € 244,85
Gemiddeld € 123,85 € 146,40 € 160,70 € 170,80 € 182,30 € 191,85

Toelichting op tabel: op jaarbasis verbruikt een Nederlands huishouden 1.525 m³ meter aardgas en 3.340 kWh stroom. Vooral het gasverbruik zorgt voor een flink aandeel op de energierekening. Een m³ gas is namelijk veel prijziger dan een kWh stroom. Het stroom- en gasverbruik is bovendien ook nog erg afhankelijk van het type woning. Zo zal een flatwoning of een tussenwoning veel minder ‘last’ hebben van het weer. Ook het aantal bewoners draagt bij aan de hoogte van de energierekening. Immers zullen er meer televisies aanstaan bij meerdere bewoners. Ook wordt de waterkoker simpelweg vaker aangezet. Het zijn slechts simpele voorbeelden, die iedere keer wél stroom vragen en verbruiken.

Gebruik de knop “Gegevens wijzigen” om de gemiddelde energiekosten te berekenen op basis van uw verbruik. U kunt ook kiezen welke woonsituatie bij u van toepassing is. Dit is handig om bijvoorbeeld de gemiddelde energiekosten voor uw gezin te berekenen.

Bereken de gemiddelde energiekosten van uw eigen huishouden

Gebruik de onafhankelijke energievergelijker om de energiekosten per maand en per jaar te berekenen. Met behulp van uw postcode en uw energieverbruik (van stroom en gas) zetten we de energiepakketten van alle aanbieders op een rij. U kunt precies zien hoeveel de energiekosten gemiddeld per jaar en per maand bedragen. Tot slot kunt u overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

De gemiddelde energiekosten van stroom

De gemiddelde energiekosten van stroom zijn aanzienlijker lager dan de gemiddelde energiekosten van gas. Gas is simpelweg veel duurder én bovendien bestaat dit vrijwel altijd uit de fossiele brandstof aardgas. Stroom kan daarentegen wel op een duurzame manier worden opgewekt. De gemiddelde energiekosten van stroom zijn als volgt:

Aantal bewoners Energiekosten per maand Energiekosten per jaar
Eenpersoonshuishouden € 30,00 € 360,00
Tweepersoonshuishouden € 57,00 € 584,00
Driepersoonshuishouden € 71,00 € 852,00
Vierpersoonshuishouden € 80,00 € 1.164,00
Vijfpersoonshuishouden € 104,00 € 1.248,00

De gemiddelde energiekosten van stroom zijn niet afhankelijk van het type woning. Wel speelt de grootte van het huishouden erg mee in de kosten. Immers zal de wasmachine vaker moeten draaien bij een groter gezin. Ook zijn er vaak meer televisies en computers in huis aanwezig, welke allemaal stroom verbruiken.

De gemiddelde energiekosten van gas

De gemiddelde energiekosten van gas kunnen flink verschillen per huishouden. Zo verbruiken oude huizen doorgaans veel meer gas. Ook grotere huizen verbruiken meer gas. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om uw woning goed te isoleren. Andere energiebesparende maatregelen zijn natuurlijk ook welkom. Hieronder treft u een overzicht van de gemiddelde energiekosten van gas:

Type woning Energiekosten per maand Energiekosten per jaar
Flat € 67,00 € 804,00
Tussenwoning € 92,00 € 1.104,00
Hoekwoning € 105,00 € 1.260,00
Twee onder een kap € 109,00 € 1.308,00
Vrijstaand huis € 139,00 € 1.668,00
Gemiddeld € 102,40 € 1.228,80

Op basis van de bovenstaande tabel is te zien dat vooral het gasverbruik erg bijdraagt aan een hoge energierekening. Gelukkig zijn er verscheidene manieren om deze gaskosten zoveel mogelijk naar beneden te krijgen.

Gebruik onze energievergelijker om uw energiekosten te berekenen

Wilt u graag uw gemiddelde energiekosten verlagen? Via onze handige energievergelijker kunt u gemakkelijk de gemiddelde kosten per jaar en per maand berekenen. Als u wilt kunt u optioneel ook direct overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Daarmee kunt u de gemiddelde energiekosten flink omlaaghalen. Tip: start direct met energie vergelijken en bespaar op uw maandelijks energielasten. Met onze energie aanbiedingen kunt u tot wel 450 euro per jaar besparen op uw energierekening.

Opbouw energierekening

De energierekening bestaat niet uit alleen uit gas en stroom. Een gedeelte van de rekening bestaat namelijk ook uit energiebelasting, vastrechtkosten en meterkosten. Ook de ODE (Opslag Duurzame Energie) vormt onderdeel van de kosten. De belastingen worden gebruikt voor de verduurzaming van Nederland. De Nederlandse overheid besteedt een gedeelte van dit bedrag namelijk voor onder meer duurzame energieprojecten.

Gemiddelde energiekosten verlagen (tips)

Niemand wil een hoge energierekening. Gelukkig zijn er talloze manieren om de gemiddelde energiekosten te verlagen. Door op een verantwoorde manier om te gaan met energie, kunt u ontzettend veel besparen. Hieronder treft u enkele tips met betrekking tot uw woning, verlichting, elektrische apparaten, koelkast en vriezer, wassen, douchen en tot slot de verwarming.

U kunt met energie vergelijken dikwijls honderden euro’s per jaar besparen.

Woning

gemiddelde energiekosten woning

De gemiddelde energiekosten in een goed geïsoleerd huis zijn aanzienlijk lager dan bij een huis waar dit nog niet het geval is. Het is daarom ontzettend belangrijk om uw huis goed te (laten) isoleren. Op lange termijn kunt u daar ontzettend veel geld mee besparen. Ook tochtstrips zijn onmisbaar. Deze kunt u eventueel ook gemakkelijk zelf plaatsen. De spullen kunt u simpelweg ophalen bij een lokale bouwmarkt.

Verder is het belangrijk dat u de radiatoren en de cv-installatie regelmatig laat ontluchten. Zet uw cv-ketel bij voorkeur op 60 procent. Daarmee bespaart u ook veel op de gemiddelde energiekosten.

Verlichting

Sommige bespaartips klinken erg logisch, net als de volgende: verlicht simpelweg geen ruimtes waar u zich momenteel niet bevindt. Ook is het belangrijk dat u spaarlampen of led-lampen gebruikt in plaats van reguliere lampen. Met een led-lamp bespaart u namelijk tot wel 85 procent van het energieverbruik op verlichting. Als u uw huis volledig voorziet van led-lampen, zult u direct al snel merken dat de gemiddelde energiekosten flink omlaaggaan.

Elektrische apparaten

Het aantal elektrische apparaten per huishouden groeit steeds verder. Iedereen in huis heeft wel een smartphone, veel ouders en kinderen hebben een televisie op hun eigen kamer én natuurlijk staat de wasmachine regelmatig aan. Dat kost natuurlijk allemaal energie. Gelukkig kunt u ook hier op verscheidene manieren zorgen voor lagere gemiddelde energiekosten.

Het is belangrijk dat u de radio, tv en andere elektronische apparaten niet onnodig op stand-by laat staan. Daarmee bespaart u flink op de gemiddelde energiekosten. Elektronische apparaten verbruiken namelijk ook ‘gewoon’ energie als deze op stand-by staan. Datzelfde geldt voor de computer: zet deze bij voorkeur helemaal uit, indien u deze niet gebruikt.

Ook is het raadzaam om opladers uit het stopcontact te halen, indien deze niet worden gebruikt. Wist u bijvoorbeeld dat smartphone-opladers nog steeds stroom verbruiken, ook als er geen smartphone op de oplader is aangesloten?

Koelkast en vriezer

Het is algemeen bekend dat het belangrijk is om regelmatig de vriezer te ontdooien. Als uw vriezer vol zit met ijs, zal dat ervoor zorgen dat uw koelkast meer energie verbruikt. De ideale temperaturen voor de koelkast en de vriezer bedragen 6 en -18 graden Celsius.

Wassen

hoeveel betaalt een gezin aan gemiddelde energiekosten

De wasmachine en de wasdroger zijn flinke energievreters. Het is daarom in eerste instantie raadzaam om een energiezuinig model in huis te halen. Kies bij voorkeur voor een model met een energielabel A+ of hoger. Bij de nieuwe modellen kunt u vaak kiezen voor een eco-stand. Daarmee bespaart u flink op de gemiddelde energiekosten. Ook is het belangrijk dat u op een lage temperatuur wast, indien dat mogelijk is. Was bij voorkeur op maximaal 60 graden Celsius én bij voorkeur op 30 of 40 graden Celsius.

U kunt de was het beste laten drogen op de waslijn. Wasdroger zijn namelijk flinke energievreters. Als dat niet mogelijk is, is het raadzaam om alleen te drogen indien de wasdroger helemaal vol zit.

Douchen

Lang douchen is natuurlijk ontzettend plezierig. Echter heeft het ook veel invloed op de gemiddelde energiekosten. Douche daarom niet langer dan nodig. Ook kunt u bij voorkeur gebruikmaken van de douche dan van een bad. Een douche is namelijk circa tweemaal zuiniger. Een waterbesparende douchekop is ook aan te raden, omdat u daarmee ook onbewust veel bespaart op de gemiddelde energiekosten.

Verwarming

De verwarming draagt ook ontzettend veel bij aan een hoge energierekening. U wilt natuurlijk ook niet met koude voetjes zitten én daarom is het natuurlijk wel belangrijk om de verwarming aan te zetten. Gelukkig zijn er ook weer een aantal eenvoudige bespaarmethoden.

Zo is het belangrijk om de pomp van de verwarmingsketel op de correcte wijze in te stellen. Stel deze in op de stand ‘nadraaien’. Daarmee draait de pomp alleen op het moment dat dit nodig is. Ook is het raadzaam om de verwarming niet al te hoog in te stellen. 20 graden Celsius is meer dan voldoende.

Verder is een slimme thermostaat aan te raden. Verscheidene energieleveranciers bieden een eigen slimme thermostaat. Uiteraard zijn er ook een universele modellen beschikbaar. Met behulp van een slimme thermostaat kunt u gemakkelijk energiebesparende programma’s instellen. Zo wordt de verwarming automatisch omlaag gezet als u niet thuis bent. Dat kan zorgen voor flink lagere gemiddelde energiekosten. Lees ook: besparen met de slimme thermostaat.

Hoe kan ik nog meer besparen op mijn gemiddelde energiekosten?

U kunt natuurlijk veel besparen op de gemiddelde energiekosten door energiebesparende maatregelen. Met behulp van de bovenstaande tips kunt u al gauw veel geld besparen. Echter kunt u nóg meer geld besparen. U kunt er namelijk ook voor kiezen om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Daarmee kunt u ook ontzettend veel geld besparen op de gemiddelde energiekosten. De eerdergenoemde prijs kWh stroom en prijs per m³ gas kunnen namelijk flink verschillen per leverancier. Ook kunt u profiteren van welkomstkortingen door over te stappen van energieleverancier. Maak daarom direct een energievergelijking én bespaar ook uw woonlasten.

Resterende vragen over de gemiddelde energiekosten?

Heeft u resterende vragen over de gemiddelde energiekosten? Lees dan ook de veelgestelde vragen door. U mag natuurlijk ook contact met ons opnemen. Onze klantenservice staat voor u klaar! Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier op onze contactpagina. Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur staan we u graag te woord.

Gemiddelde energiekosten
116 beoordelingen 9.3 gemiddeld


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!