Warmtepomp is ongeschikt voor oudere woningen

Beschikt u over een oude woning en wilt u uw cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp? Dan kan dit helaas leiden tot veel problemen. Dat hebben verscheidene installateurs verteld aan de Telegraaf. Ook via de Consumentenbond zijn verscheidene klachten binnengekomen.

2021

Vanaf 2021 wordt het mogelijk verboden om nog gasgestookte cv-ketels in uw woning te plaatsen. Momenteel ligt dit voorstel nog op tafel: deze onderhandelingen zijn dus nog bezig over het nieuwe Klimaatakkoord.

Overstap naar stadsverwarming over een warmtepomp

De overstap naar stadsverwarming of een warmtepomp wordt op die manier afgedwongen om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen. Een warmtepomp werkt in feite als een omgekeerde koelkast: zonder gas wordt er warmte uit de bodem of lucht gehaald, waardoor dit veel beter is voor het milieu. Immers is dat een natuurlijke bron en hoeft er daardoor minder gas geboord te worden. In theorie klinkt dit natuurlijk fantastisch, maar in de praktijk blijkt het niet altijd haalbaar voor oudere woningen.

‘Niet alleen voordelen’

De warmtepomp heeft helaas niet alleen maar voordelen. Voornamelijk in oudere woningen levert het namelijk problemen op. Zo zijn deze warmtepompen helaas veel duurder dan cv-ketels, kunnen deze ook herrie maken en nemen de apparaten aanzienlijk meer ruimte in beslag dan de cv-ketel. Ook dient een woning goed geïsoleerd te zijn: de vloeren, daken, muren en het glas dient stuk voor stuk allemaal goed geïsoleerd te zijn. Is dat niet het geval? Dan zal een warmtepomp niet het goede rendement behalen. Daarmee zijn warmtepomp in feite ongeschikt voor oudere woningen.

Vereniging Eigen Huis

De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat de krant weten de klachten te herkennen. Men probeert de problemen daarom ook aan te kaarten. Een warmtepomp kan, volgens de VEH, als sluitstuk dienen in een woning. Goede isolatie is echter de basis.

Snelle ontwikkeling van de warmtepomp

De warmtepomp ontwikkelt zich aardig snel. Er komen steeds betere modellen op de markt. Naar verluidt zullen de warmtepompen daarom ook in prijs gaan dalen.

Aantal cv-ketels in Nederland

Momenteel hebben (nog) zo’n 90 procent van alle woningen een cv-ketel. In de installatiebranche is er een personeelstekort, omdat het tijdrovend werk is. Het kost veel meer tijd dan het plaatsen van een cv-ketel. Daarmee gaan we nog spannende tijden tegemoet de aankomende jaren.

Energie vergelijken?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan kunt u hier energie vergelijken en overstappen van energieleverancier. Met behulp van de energievergelijker kunt u gemakkelijk berekenen welke aanbieder het voordeligste is. Op basis van uw ingevoerde gegevens staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Overstappen duurt slechts enkele minuten. U kunt tot wel 400 euro op jaarbasis besparen!

Warmtepomp is ongeschikt voor oudere woningen
2 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Vergelijk en bespaar op uw energiekosten 2018/2019!

Jarenlang hebben energieleveranciers van u kunnen profiteren door u veel te veel geld te laten betalen voor stroom en gas, oftewel energie. Wij strijden tegen de stijgende energieprijzen! Doet u met ons mee? Deel Energievergelijking.nl met uw vrienden en familie en zeg het voort! Energievergelijking.nl is de site om uw energiekosten zo ver mogelijk naar beneden te brengen. Onze energievergelijker trekt duizenden bezoekers per dag en daardoor proberen energieleveranciers als goedkoopste in de energievergelijking te komen.

Energie vergelijken loont nu meer dan ooit!

Start met energie vergelijken en stap eenvoudig over naar de goedkoopste energieleverancier in uw regio. Met onze gratis energievergelijker kunt u direct honderden euro’s per jaar besparen omdat u altijd profiteert van superscherpe energie acties! Energievergelijking.nl is een betrouwbare vergelijker. Wij vergelijken alle aanbieders op basis van uw postcode en verbruik.

Top 5 meest populaire energiedeals (stroom en gas)

Profiteer van de hoogste korting! Wij hebben de beste energie aanbiedingen van Nederland. Maak een energievergelijking op basis van uw energieverbruik en postcode en vind de voordeligste energieleverancier voor in 2019. U kunt direct honderden euro's besparen!