Zonnepanelen hebben de toekomst

Uit een bericht van RTL Z blijkt dat zonnepanelen de toekomst hebben ondanks het feit dat ze momenteel nog erg duur in aanschaf zijn. De meeste zonneprojecten moeten het dan ook hebben van een energiesubsidie. Het is voor particulieren maar ook voor bedrijven nog een aardige investering om zonnepanelen te kunnen en willen aanschaffen.

Zonne-energie heeft straks de toekomst

Maar het Amerikaanse Rocky Mountains Institute heeft een aantal feiten opgesomd waaruit blijkt dat zonne-energie een grote doorbraak zal maken. Steeds meer fabrikanten van zonnecellen breiden zich uit door zich te richten op een grotere markt aan consumenten en bedrijven. Dat brengt ook met zich mee dat wanneer een subsidie zonne-energie niet word toegekend of gestopt word,  dat de verkoop ervan niet bedreigd word.

Het is gebleken dat zonnecellen sterk en betrouwbaar zijn en ze blijken langer mee te gaan dan voorspeld. De omvormer die nodig is  en de aansluitapparatuur zijn sterk en betrouwbaar. De eerste personen die in de jaren 70 al begonnen met het opwekken van zonne-energie maken dan ook nog steeds gebruik ervan. Dat toont dus aan dat zonnepanelen lang meegaan dan eigenlijk gedacht werd.

Zonne-energie straks goedkoper dan grijze energie?

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt op grote schaal is het produceren van zonne-energie juist goedkoper dan het produceren van energie uit kolencentrales of gascentrales. Zo werd als voorbeeld een zonnepark uit de Amerikaanse staat Nevada genomen en die produceert 1 kilowattuur voor 3.87 dollarcent. De zonnepanelen mogen dan duur in aanschaf zijn maar er hoeven geen transportkosten te worden afgedragen daarover.

Canadian Solar die zich mag rekenen tot één van de grootste zonnecellen fabrikant ter wereld voorspelt dat de prijzen voor zonnepanelen met 25% zullen dalen in de nabije toekomst. Ook Greentech Media dat allerlei artikelen over duurzame energie schrijft denkt dat de zonnepanelen in 2020 zelfs 40% goedkoper zullen zijn. In dat geval word de aanschaf van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker. Ook worden de productietechnieken verbeterd en ook zou er kunnen worden gekeken naar andere plaatsen waar zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Meer mogelijkheden creëren voor plaatsen zonnepanelen

In Nederland worden over het algemeen de daken benut met het plaatsen van de zonnepanelen, maar er kunnen ook andere optie’s bekeken worden. Zo zijn er in de buurlanden en dan met name Duitsland vele weides bedekt met zonnepanelen. Wanneer er in Nederland ook op die manier en op grotere schaal zonnepanelen worden geplaatst kunnen energieleveranciers bijvoorbeeld ook meer zonne-energie inkopen en vervolgens weer leveren aan de huishoudens.

Meer zonne-energie en nog minder CO2

Omdat de vervuilende kolencentrales op den duur allemaal worden gesloten blijkt zonne-energie ook een geschikte vervanger ervoor. Maar voor de productie van zonne-energie komt er helaas toch ook CO2 vrij. Alleen met zonne-energie word er veel minder CO2 uitgestoten zo’n 50 gram per 1 kilowattuur. Ter vergelijking: De CO2 uitstoot bij kolen ligt op 900 gram per kWh en bij gas 400 gram per kWh. Worden de technieken hiervoor ook nog eens verbeterd? Dan wordt er nagenoeg in de verre toekomst helemaal geen CO2 uitstoot meer geproduceerd.

Zonnepanelen hebben de toekomst
3 beoordelingen 10 gemiddeld

Een reactie plaatsen