energie vergelijken en besparen

De goedkoopste energieleverancier vinden

Vind de goedkoopste energieleverancier van Nederland

De goedkoopste energie aanbieding kiezen

U kunt binnen enkele minuten de goedkoopste energieleverancier kiezen

Bespaar honderden euro’s op uw energie! goedkoopste energieleverancier

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier is raadzaam om meerdere redenen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat u ontzettend veel geld kan besparen. Besparingen lopen uiteen van 285 tot wel 700 euro per jaar. Dat zijn honderden euro’s op jaarbasis en dat is natuurlijk zonde om te laten liggen: helemaal als u weet dat het overstappen naar de goedkoopste energie binnen slechts enkele minuten is geregeld. Met behulp van de gratis overstapservice is het bovendien een fluitje van een cent.

Kies de goedkoopste energie en bespaar honderden euro’s per jaar

Wilt u graag overstappen naar de goedkoopste energieleverancier? Daarmee kunt u honderden euro’s besparen. Met behulp van de onderstaande energievergelijker kunt u gemakkelijk en snel alle energieleveranciers vergelijken en overstappen naar de goedkoopste.

Goedkoopste energie

Welk bedrijf is de goedkoopste energieleverancier?

Er zijn talloze energiemaatschappijen in Nederland. Er zijn circa 40 energieleveranciers die leveren door heel Nederland. Daarmee heeft u een ontzettend uitgebreide keuze. De meeste energiemaatschappijen zijn opgenomen in onze energievergelijker. Verscheidene energiemaatschappijen menen de goedkoopste energieleverancier te zijn. Echter is dit afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo wordt onder andere uw woonadres en verbruik meegenomen in de vergelijking. Afhankelijk van deze gegevens zal de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan staan in de vergelijkingstool.

Goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan

Onze website werkt volledig onafhankelijk van de energiemaatschappijen. Om die reden zetten wij de goedkoopste energieleverancier ook altijd bovenaan in de rekentool. Zodra u uw postcode + huisnummer en verbruik heeft ingevoerd, kunt u direct zien welke het goedkoopste is. Het aanvraagproces duurt slechts enkele minuten.

Altijd onafhankelijk vergelijken

Via onze vergelijkingstool kunt u altijd 100 procent onafhankelijk energie vergelijken. Onze rekentool trekt namelijk geen energiemaatschappijen voor. De prijzen die u aantreft in de vergelijkingstool, zijn altijd de live prijzen. Als u bijvoorbeeld navigeert naar de website van een energieleverancier, zult u exact dezelfde prijzen zien. Het grote voordeel van de vergelijkingstool is dat u alle energiemaatschappijen met elkaar kunt vergelijken. Zo weet u dat u de goedkoopst energieleverancier uitzoekt.

Duurzaamste energie

Kiest u voor goedkope duurzame energie?

Als u wilt, kunt u ook kiezen voor duurzame energie. Een duurzame energieleverancier zorgt voor groene stroom én dat is beter voor het milieu. Groene stroom bestaat namelijk uit hernieuwbare energie, wat weer opgewekt is uit hernieuwbare energiebronnen. Hierbij kunt u denken aan zonne-energie, windenergie of energie uit biomassa. Er zijn steeds meer duurzame energieleveranciers die leveren tegen een zeer scherp tarief.

Door te kiezen voor duurzame energie, draagt u natuurlijk uw steentje bij aan een beter milieu. Immers is er dan geen of nauwelijks CO2-uitstoot en daarmee blijft de lucht een stukje schoner. Soms is duurzame energie helemaal niet veel duurder dan grijze energie. Het kan zelfs voorkomen dat een duurzame energieleverancier de goedkoopste energieleverancier is. Dan is de drempel natuurlijk wel heel laag om over te stappen naar een duurzame energiemaatschappij.

CO2-gecompenseerd gas

In de vergelijkingstool kunt u ook aangeven of u wilt kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. CO2-gecompenseerd gas is wel aardgas, maar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd met het aanplanten van bomen. Daarmee wordt de uitstoot effectief teruggebracht naar nul en daarmee is er ook geen uitstoot meer.

Helaas is het nog niet helemaal duurzaam, maar momenteel is dit het beste alternatief. Het is nog niet mogelijk om écht groen gas af te nemen via energieleveranciers. Dit kan namelijk nog niet op grote schaal worden geproduceerd. Indien u echter investeert in CO2-gecompenseerd gas, draagt u wel uw steentje bij. Regelmatig investeren verschillende energiebedrijven namelijk ook in de verdere ontwikkeling van groen gas. Door te kiezen voor dit type gas stimuleert u dat. In sommige gevallen is het niet veel duurder dan de normale variant. Het is vaak wel tegen meerprijs. Echter zijn er nieuwe energieleveranciers, waaronder Powerpeers, Pure Energie, Vandebron, die alleen maar CO2-gecompenseerd gas aanbieden. Dat zijn dan ook de echte duurzame energiemaatschappijen in Nederland.

Stroom en gas apart

Goedkope stroom en gas apart?

U kunt ervoor kiezen om stroom en gas af te nemen bij twee verschillende energiemaatschappijen. Sommige huishoudens kiezen er namelijk voor om stadsstroom af te nemen. Op die manier kunt u soms voordeligere stroom afnemen in uw woonplaats. Gas zit daar niet altijd bij inbegrepen. Als dat u voor u het geval is, kunt u stroom en gas apart afnemen.

Mocht u geen mogelijkheid hebben tot stadsstroom, wordt het aangeraden om stroom en gas af te nemen bij dezelfde energiemaatschappij. Dat scheelt niet alleen administratiekosten, maar u bespaart ook vaak nog op het leveringstarief. Het is altijd goedkoper om meerdere producten af te nemen bij dezelfde instantie. Kies daarom bij voorkeur altijd voor de goedkoopste energieleverancier van zowel gas als stroom.

Vast en variabel

Vast of variabel leveringstarief?

Standaard kunt u kiezen uit een vast of variabel leveringstarief. Over het algemeen zijn vaste leveringstarieven gebonden aan vaste contracten met een looptijd van een of drie jaar. Een variabel leveringstarief wordt vaak gebonden aan direct opzegbare contracten. Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor een vast leveringstarief. U sluit dan wel een contract met een bepaalde looptijd af via uw energieleverancier, maar ook kunt u dan profiteren van een flinke welkomstkorting.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het vaste leveringstarief vaak voordeliger is. Het vaste leveringstarief wordt doorgaans omgezet naar een variabel leveringstarief na afloop van uw contract. U wordt altijd op de hoogte gesteld van tariefswijzigingen. Daartoe zijn energieleveranciers wettelijk verplicht. Indien u echter beschikt over een contract met onbepaalde looptijd, is het raadzaam om over te stappen. Dan kunt u namelijk weer overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

Advies

Kies voor het goedkoopste jaarcontract

Wilt u graag écht besparen op de energierekening? Dan kunt u het beste kiezen voor een jaarcontract. Een jaarcontract is over het algemeen het voordeligste, omdat u dan maximaal profiteert van de welkomstkorting. Indien u kiest voor een driejarig contract, ontvangt u vaak een minder hoge welkomstkorting. Deze is gespreid over drie jaar, maar vaak even hoog als de korting voor een eenjarig contract.

Wel is het van groot belang dat u na een jaar weer overstapt naar de goedkoopste energieleverancier. Immers verandert men de tarieven vaak, van vast naar variabel, na afloop van het contract. Overstappen loont dan ook, indien u dat jaarlijks doet.

Filter de goedkoopste energieleveranciers

Als u wilt, kunt u ook filteren op bepaalde aanbieders. Zo kunt u onder andere kiezen voor een bepaalde energiemaatschappij. Heeft u warme gevoelens bij een bepaalde energieleverancier, bijvoorbeeld omdat u vindt dat zij een goede klantenservice hebben? Dan kunt u er ook voor kiezen om over te stappen naar een bepaalde aanbieder. Deze optie is optioneel én het hoeft daarmee niet. Als u niet filtert op aanbieders, staat de goedkoopste energieleverancier simpelweg bovenaan.

Overstappen

Wanneer kan ik overstappen op goedkope energie?

U kunt overstappen zodra u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. U kunt dat gemakkelijk achterhalen door uw huidige contract erbij te pakken. Daarnaast staat de looptijd vaak ook wel vermeld op uw jaarafrekening. Is uw contract reeds verlopen? Dan kunt u direct overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Ook kunt u overstappen wanneer u beschikt over een contract, welke afloopt binnen zes weken. U heeft namelijk ook altijd nog te maken met een maand opzegtermijn en 14 kalenderdagen bedenktermijn.

Loopt uw contract daarentegen nog langer door? In veel gevallen kunt u tot zes maanden van tevoren overstappen. Wel is het dan belangrijk dat u aangeeft dat u het contract op een later moment wilt laten ingaan. U kunt namelijk een overstapboete ontvangen, wanneer u te vroeg overstapt. Niet iedere energieleverancier neemt deze overstapboete over.

Tip: bekijk ook welke energieleveranciers de overstapboete overnemen.

Hoe kan ik overstappen naar de goedkoopste energie en gas

Overstappen met behulp van de energievergelijker is erg eenvoudig. U hoeft simpelweg alleen maar uw postcode + huisnummer en verbruik in te voeren. Uw verbruik staat vermeld op uw meest recente jaarafrekening. Weet u uw verbruik vooralsnog niet? Dan kunt u ook aangeven uit hoeveel personen uw huishouden bestaat. Ook kunt u aangeven wat voor type woning u heeft. Op basis daarvan kan de rekentool een goede inschatting maken op basis van een Nederlandse gemiddelde op uw type woning.

Daarnaast heeft u nog de mogelijkheid om te filteren op verscheidene energiezaken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de duurzame filters. Als u wilt, kunt u bijvoorbeeld groene stroom afnemen van Nederlandse bodem. Dat staat ook wel bekend als ‘oranje stroom’. Ook kunt u bijvoorbeeld nog filteren op CO2-gecompenseerd gas.

Tot slot heeft u ook nog de mogelijkheid om te filteren op type contract, looptijd en aanbieder. Over het algemeen kunt u het beste kiezen voor een jaarcontract. Deze heeft in veel gevallen het vaste tarief. Daarmee heeft u niet alleen zekerheid, maar daarmee profiteert u ook maximaal van de welkomstkorting. U kiest dan gegarandeerd voor de goedkoopste energieleverancier.

Heeft u het geschikte energiecontract gevonden? Dan hoeft u alleen nog maar te klikken op ‘aanvragen’. U vult simpelweg uw gegevens in en u ontvangt daarvan een bevestiging van de energiemaatschappij naar keuze.

14 dagen bedenktijd

Heeft u de bevestiging van de goedkoopste energieleverancier naar keuze ontvangen? Dan heeft u vanaf dat moment standaard nog 14 dagen wettelijke bedenktermijn. Binnen deze periode kunt u uw aanvraag nog kosteloos annuleren. Heeft u toch spijt van uw keuze of heeft u bijvoorbeeld een nóg scherper aanbod ontvangen? Annuleer uw aanvraag simpelweg binnen deze periode en u blijft klant bij uw huidige energiemaatschappij.

Overstapservice

Is de bedenkperiode reeds verstreken? Dan profiteert u standaard van de gratis overstapservice. Met behulp van deze overstapservice bent u verzekerd van een vlekkeloze overstap. U hoeft namelijk vrij weinig zelf te doen en het meeste wordt voor u geregeld. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet eens uw oude contract op te zeggen. Dat doet uw nieuwe energiemaatschappij voor u. Zo weet u zeker dat u geen dubbele kosten betaalt én bovendien weet u ook zeker dat u nooit zonder gas en stroom komt te zitten.

Meterstanden doorgeven

U zult ook nog meterstanden moeten doorgeven aan zowel uw oude als uw nieuwe energiemaatschappij. U ontvangt daartoe een verzoek van beide energiemaatschappijen. Uw oude energieleverancier gebruikt deze gegevens voor afhandeling. Zo moet u bijvoorbeeld nog een eindafrekening ontvangen. Hier wordt het daadwerkelijke verbruik verrekend met de maandelijkse termijnbedragen. Uw nieuwe energiemaatschappij zal deze gegevens daarentegen gebruiken voor de vaststelling van de nieuwe termijnbedragen. Mogelijk blijven deze gelijk aan die van uw oude energiemaatschappij, maar dat hoeft niet.

Indien u al beschikt over een slimme meter, hoeft u deze gegevens niet door te geven. De energiemaatschappijen hebben namelijk de mogelijkheid om dit op afstand uit te lezen. Wel zo gemakkelijk.

Waarborgsom voor risicoklanten

Stapt u over naar de goedkoopste energieleverancier? Dan zullen zij standaard een kredietcheck laten uitvoeren. Dit wordt uitgevoerd door een derde partij. Op basis van uw betaalhistorie zult u negatief of positief uit deze check komen. Komt u er negatief uit? Dan moet u vaak een waarborgsom betalen. De hoogte daarvan verschilt per energieleverancier.

Bent u benieuwd naar alle energieleveranciers zonder waarborgsom? Bekijk dan ons overzicht.

Contact opnemen met de klantenservice

Wilt u graag contact opnemen met onze klantenservice? Dan kan dat op ieder moment van de dag. Wij zullen u een reactie sturen op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Stuur uw vragen, opmerkingen of feedback bij voorkeur zo specifiek mogelijk door. We helpen u dan natuurlijk graag. Houd er echter rekening mee dat wij geen adviezen geven over bepaalde energiemaatschappijen. Wij bieden immers een onafhankelijke rol. Via de vergelijkingstool kunt u berekenen welke maatschappij voor u de goedkoopste is.

Goedkoopste energieleverancier
407 beoordelingen 9.3 gemiddeld